22. mart 2024 10:23

Direktor Centra za odgovorne medije: Srbiji potrebni saveznici u zemljama koje imaju uticaja na Prištinu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić ocenio je danas da su Srbiji neophodni saveznici u zemljama koje imaju uticaja na Prištinu, koje imaju trupe na KiM i koje mogu da zaustave i spreče namere premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, kako bi Srbija u borbi za KiM ostvarila svoje najvažnije nacionalne ciljeve i interese koji su egzistencijalno važni za Srbe u pokrajini.

"Mi rat 1999. godine nismo izgubili zato što smo bili slabiji od Albanaca, već zato što su oni imali saveznike, a mi nismo imali saveznike koji mogu da nam pomognu", rekao je Matić za Tanjug.

Naveo je da je u tom smislu Rusija veoma važan saveznik Srbije, pre svega zbog prava veta u SB UN i sprečavanja eventualnog pokušaja učlanjenja tzv. Kosova u UN, što je naša crvena linija, ali da su, uz zahvalnost ruskim prijateljima, kao i prijateljima iz Kine i svih zemalja koji pomažu Srbiji i ne priznaju nezavisnost KiM, Srbiji potrebni i novi saveznici jer to nije dovoljno.

Matić kaže da se na terenu nalaze trupe zapadnih zemalja koje priznaju nezavisnost tzv. Kosova, zbog čega smatra da je Srbiji potrebno da pronađe zajednički jezik i interes sa tim zemljama, kao sa Vašingtonom kada je došlo do zaključka da su važniji mir i stabilnost u ovom delu sveta od zaokružavanja procesa nezavisnosti tzv. Kosova.

On smatra da je to jako važno za opstanak Srba na KiM dok Srbija dovoljno ne ojača da može u potpunosti da povrati svoj suverenitet i kontrolu nad KiM, uz poštovanje nacionalnih prava Albanaca da odlučuju o pitanjima koja se njih tiču.

Matića je dodao da, iako je dobro što je Rusija tražila održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, lično nije optimista da će ona biti održana zato što smatra da to gotovo nikome ne odgovara jer bi se postavila suštinska pitanja o kršenju međunarodnog prava 1999. godine, ali i o kršenju međunarodnog prava koje Rusija sada sprovodi.

Matić ocenjuje da ni Rusija ni Zapad nemaju iskren interes da se vratimo u pređašnje stanje, pre početka kršenja međunarodnog prava.

Prema Matićevim rečima, Srbija podjednako mora da čuva svoj teritorijalni integritet, kao i teritorijalni integritet Ukrajine jer jedino to daje argument Srbiji da se pokaže da je ona na poziciji očuvanja međunarodnog prava i da neće priznati kršenje ni kada je reč o Srbiji, ali ni kada je reč o drugima.

Komentarišući novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja je najavljena za ponedeljak u Briselu, Matić je istakao da je dijalog zaustavljen jednostranom voljom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i dodao da se u ovoj situaciji ne može očekivati produktivnost tog dijaloga jer je jasno da Kurti svakodnevno smišlja kako jednostrano da reši sva sporna pitanja koja treba da budu predmet dijaloga.

"Vidimo i slučaj tablica, dinara, ne pominje se formiranje ZSO, na severu su gradonačelnici uzurpatori, lokalna vlast ne odgovara volji građana, izabrani su sa nešto manje od tri odsto volje građana. U takvoj atmosferi jasno je da Kurti pokušava jednostrano da nameće rešenja i da skloni sa pregovaračkog stola što više spornih situacija da ne bismo imali o čemu da pregovaramo ako dođe do drugačijeg ishoda u Americi nego što bi on želeo", navodi Matić.

Smatra da se do američkih izbora u novembru ne može doći do rešenja i dodaje da, iako će Srbija uvek da se pojavi na dijalogu, on se svodi na igru gluvih telefona, puku formu kako bi evropski posrednici rekli da je dijalog još uvek živ, bez ikakvih rezultata.

Matić kaže da je Kurti od početka svog mandata imao nameru da uvuče Srbiju u zamku da se ona sukobi sa NATO-om, kako bi mu to bilo pokriće za proterivanje Srba i novu "Oluju" i ističe da Srbija nije nasela na te Kurtijeve pokušaje.

"S druge strane, Kurti je zaustavio dijalog, on sada igra na kartu da što više radikalizuje situaciju u narednih godinu dana, do ishoda američkih izbora. Ako oni budu nepovoljni po Kurtija, ako Tramp pobedi i Grenel bude imao važnu ulogu, Kurti zna da neće imati prijateljski nastrojenu administraciju i on će tada da raspiše vanredne izbore na KiM, da osvoji većinu i da ima četiri godine novog mandata gde Amerikanci ne bi mogli da ga sruše", naveo je on.

Matić ukazuje da to što je dijalog zamrznut ne znači da se procesi na terenu ne odvijaju i ističe da je 14 odsto Srba za godinu i po dana napustilo KiM.

Naglašava da diplomatija Srbije radi sve kako bi sprečila Kurtija u nameri da protera Srbe sa KiM i ukazuje da Srbija to može da postigne isključivo uz pomoć saveznika.