23. mart 2024 09:03

Radioamateri - tihi heroji u borbi protiv NATO agresora tokom bombardovanja

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

PIROT - Tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, više od 2.000 radioamatera iz Srbije volonterski su se stavili na raspolaganje sistemu odbrane kako bi se smanjile žrtve i efikasnost NATO bombardera, a Bojan Božić iz Radio kluba Pirot kaže da su

vremenom postali "trn u oku" do te mere da je NATO počeo na svojim brifinzima da ih naziva "ozbiljnom paravojnom formacijom".

Intext service Video

Božić je za Tanjug rekao da je bila organizovana takozvana Radio mreža za opasnost, odnosno RMZO, u kojoj je bilo preko 2.000 radioamatera.

"Naš zadatak je bio da učestvujemo kao radioamateri, da damo doprinos u skladu sa našim mogućnostima, da sa svake pozicije na kojoj se nalazi neki radioamater, sve informacije koje su relevantne javljaju u baze, a baze su prosleđivale te podatke dalje. Mogu slobodno reći da smo bili neka vrsta alterantive osmatranju i javljanju kada je reč o zaštiti vazdušnog prostora. Sve što je bilo u preletu, naletu, avion ili projektil, sve se javljalo u bazu a mi smo preko određenih frekvencija javljali našoj centralnoj stanici koja je te podatke prosleđivala kome treba", rekao je on.

Service Photo Gallery

Prema njegovim rečima srpskim radioamaterima informacije su dostavljali i njihove kolege iz okolnih zemalja - Bugarske, Italije i drugih.

"Imali smo kolegu pod imenom Nik, iz Sofije, koji nam je javljao o svim naletima iz pravca Bugarske, a imali smo i kolegu iz okoline Aviana iz Italije koji nam je takođe javljao. Ljudi su se solidarisali iz čisto humanih razloga", rekao je Božić i dodao da je poseban segment angažovanja radioamatera bio na uspostavljanju takozvanih humanitarnih veza.

Kako je rekao trudili su se da budu posrednici i na neki način spajaju porodice, informišu članove porodice o njihovim sinovima, očevima na Kosovu, gde su nam takođe kolege sa Kosova pomagale.

"Nažalost, bilo je i situacija kada smo morali da saopštavamo ljudima da su ostali bez svojih najmilijih", rekao je Božić.

Dodaje da su radioamateri mogli pomoću određenih uređaja da presreću komunikaciju između pilota i pilota i avaksa, a vršili su po potrebi i ometanje njihove komunikacije, zbog čega su srpski radioamateri u brifinzima često nazivani i paravojnom formacijom.

"Iz samog vrha NATO-a rečeno je na jednom od brifinga da su radioamateri paravojna formacija. Namerno su u mnogo navrata gađali objekte, čvorišta veze. Mi smo imali opremu na lokaciji gde nam je bio repetitor, pre nego što je bombardovan Crni vrh kod Pirota. Pratili smo poziciju avaksa i on se često nalazio na tromeđi Srbije, Bugarske i Rumunije, tako da smo bili i mi svedoci ometanja, jer su i sa tih pozicija počeli da nas ometaju, nakon čega su počeli i sa raketiranjem infrastrukture koju smo koristili", rekao je Božić.

Agresija NATO-a na SRJ, počela je 24. marta 1999. godine, a ti napadi izvršeni su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Napadi su trajali od 24. marta do 10. juna 1999. godine i u njima je ubijeno više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, i naneta je šteta od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka.