23. mart 2024 11:54

Održan "Prolećni skup filatelista" u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan "Prolećni skup filatelista" u Novom Sadu

Foto: Tanjug video

NOVI SAD – Prvi od dva ovogodišnja skupa Društva novosadskih filatelista održan je u Naučno-tehnološkom parku, uz 34 izlagača i posetioce.

Drušvo novosadskih filatelista najbrojnije je u Srbiji, sa 60 članova, a u Srbiji pored njih postoji još četiri-pet društava, koja funkcionišu pod Savezom filatelista. Do pre 10 godina društvo se zvalo "Društvo filatelista i numizmatičara", međutim numizmatičara više nema, a najstariji filatelista ima 91 godinu, dok najmlađi član ima 56 godina.

Prema rečima organizatora, Relje Popovića, posetioci su ove godine sat i po vremena ranije čekali da uđu, a nešto je manji odziv Beograđana u odnosu na prethodne godine.

"Ovi skupovi se od 1980-ih godina organizuju redovno. Do korone su se dešavali četiri puta godišnje. Nažalost korona je uništila pomalo ovo sakupljanje i morali smo da svedemo na dva skupa, jedan u proleće, drugi u jesen jer jednostavno nema uslova", kazao je Popović.

Kolekcionar Filip Kulić istakao je da, generalno, što su starije, marke su skuplje, ali da to zavisi od tržišta koje je kod nas malo.

Naša najskuplja marka, podrazumevam tu Srbiju od 1866. godine kada je izdata prva marka, je izdanje iz 1872. godine, sa knezom Milanom Obrenovićem i prodata je za 70.000 švajcarskih franaka jednom kolekcionaru u Francuskoj, kazao je Kulić.

Kulić je dodao i da su poštanske marke "Kralj Petar na bojištu" jedinstvene u svetu.

"Ovo je prva serija, odnosno prva poštanska marka sa ratnom tematikom na svetu. Srpska marka je prva na svetu po tome, štampana 1915. godine", kazao je Kulić.

Društvo novosadskih filatelista prošle godine proslavilo je svoj 90. rođendan, te su tog dana imali i svoj žig i marku u poštama.

Do ponedeljka je u glavnoj pošti Grada Novog Sada dostupna izložba "Poštanska istorija Novog Sada i Petrovaradina", koja se nakon toga seli u PTT muzej u Beogradu.