28. mart 2024 09:58

Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate putarine Srbije i BIH

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - U Vladi Srbije danas je potpisan Memoranduma o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ugovor su u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića potpisali direktori javnih preduzeća "Putevi Srbije", "Autoputevi Republike Srpske" i “Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine”, Zoran Drobnjak, Nedeljka Ćorić i Denis Lasić. 

Service Photo Gallery

Vesić je najavio da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a da se u junu očekuje da zaživi integrisana naplata sa Grčkom. "Jedan od mojih glavnih ciljeva kad sam postao ministar bio je da pokušamo integraciju naših sistema naplate putarina, kako sa BiH, tako i sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Hrvatskom, Grčkom i svim drugim zemljama, jer tako značajno olakšavamo život ljudi", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, danas potpisani dokument omogućuće ljudima koji imaju tagove u Bosni i Hercegovini, kao i onima u Srbiji da nesmetano koriste puteve, bez zaustavljanja. Ministar MGSI Srbije je zahvalio ministru komunikacija i saobraćaja BiH Edinu Fortu i ministru transporta i komunikacija Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, jer su dali veliki doprinos da se potpiše današnji sporazum.

Intext service Video

"Kad su u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan autoput i dve brze saobraćanice između naše dve zemlje. U ovom trenutku gradimo autoput Sremska Rača-Kuzmin i već se u RS gradi od Sremske Rače prema Bijeljini, deo takođe autoputa", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine biće završeno i naših skoro 19,5 kilometara i to je prvi deo autoputa Beograd-Sarajevo.

"Pored toga, mi ćemo ove godine završiti i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica vezu do graničnog prelaza Šepak, što će biti još jedna brza saobraćajnica koja povezuje naše dve zemlje", rekao je Vesić.

Kako je istakao, počinje da se radi i put Slepčević-Badovinci, a gradiće se i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bi imali četiri trake mosta.

"Na sve strane pojačavamo veze naše dve zemlje", naglasio je Vesić i dodao da se na Srpskoj Rači pravi integrisan granični prelaz sa srpske strane, a na Šepku sa strane BiH. On je najavio i izgradnju autoputa u narednih godinu i po dana između Požege i Kotromana, gde će se, kako je objasnio tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH. Dodao je da se očekuje i da se sa druge strane prema Višegradu takođe pravi saobraćajnica.

Vesić je rekao i da su vlade Srbije i BiH u saradnji sa železničim preduzećima i Federacije i Republike Srpske konkurisali u EU za dobijanje sredstava za rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo.

"Mi počinjemo projektovanje već naredne nedelje za naš deo pruge od Rume, znači Ruma, Šabac, Loznica i na taj način pokazujemo koliko nam je važno da povežemo naše dve zemlje", istakao je Vesić. On je naveo i da će se, kada se bude ova pruga rekonstruirala, njome voziti brzinom od 120 kilometara na sat, što, kako je naglasio, svako ko koristi tu prugu zna koliko je to veliki napredak u odnosu na ono što imamo sada.

"Vreme je da naš region sarađuje, da pomažemo jedni druge, jer samo tako možemo da omogućimo da opstanemo i da preživimo u vremenima teškim koji dolaze. Zato je današnji događaj ne toliko finansijski važan kao što je izgradnja autoputa, već što će olakšati život ljudima i pokazati da Srbija, BiH i RS sarađuju zajedno, da živimo isti život i da želimo da se dodatno integrišemo", zaključio je Vesić.