5. april 2024 10:50

Eparhija raško-prizrenska: Najnovije optužbe Veler narušavaju međuetničke odnose na KiM

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Amine Idrissi, ilustracija

GRAČANICA - Niz neistinitih, nedobronamernih i jednostranih izjava koje je Eleonora Visoka Veler sa odeljenja za arheologiju univerziteta Kembridž, po ko zna koji put, iznela u najnovijem intervjuu za RTK, ne samo da ne doprinose pomirenju etničkih zajednica na KiM i zaštiti kulturne baštine, već i dodatno vode eskalaciji etničkih tenzija i ugrožavaju bezbednost verskih objekata SPC, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.

"Gospođa Visoka Veler, inače poreklom sa Kosova, stavila je pod znak pitanja upravljanje imovinom Srpske Pravoslavne Crkve na KiM, čime je, kao lice sa diplomom sa Kembridža, pokazala da ne razume koncept privatne svojine, verskih sloboda i odvojenosti Crkve od državnih institucija kao ključnih postulata savremene demokratije", ističe Eparhija u saopštenju.

Ukazuje se da ta izjava potkopava pravo korišćenja privatne imovine, radi samoodrživosti SPC manastira (poljoprivreda i stočarstvo), reflektuje retrogradnu nameru vlasti u Prištini iz 2015. godine da se sva imovina SPC proglasi "državnom imovinom Kosova".

Eparhija podseća da su vlasti u Prištini tada, pod međunarodnim pritiskom, odustale od ovog zakona koji, kako je navedeno, podseća na komunistička vremena u Albaniji, gde je država zaplenila svu imovinu crkava i verskih zajednica.

Navodi se da Veler plasira i tezu da još nezavršena saborna crkva Hrista Spasa u Prištini zapravo nije crkva, jer, kako ona tvrdi, nema istorijski značaj i predstavlja, po njoj, „nasilje iz 90-ih godina“ i to samo zato što je zidana u vreme (nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ) Slobodana Miloševića.

"O toj crkvi su se vodili godinama sporovi, a ona je skrnavljena, od pojedinih prolaznika korišćena kao javni toalet, a trenutno se Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, bez ikakve zakonske osnove, osporava pristup ovom hramu od strane kosovskih institucija, iako vlasništvo zemljišta crkve i sam objekat katastarski i dalje predstavlja imovinu SPC", ističe Eparhija.

Naglašava se da ovakvim stavom Velerova direktno negira imovinska prava SPC i podstiče nasilje nad verskim objektima zlonamernim tvrdnjama, jer je u vreme Miloševića podignuto na hiljade albanskih objekata čija prava niko ne osporava, a vlasti Jugoslavije nisu gradile tu crkvu, već Eparhija raško-prizrenska sa vernim narodom, koga je tada, pre etničkog čišćenja, u gradu Prištini bilo 40.000, a sada svega desetak starijih lica.

Eparhija podseća da je Veler pre nekoliko dana javno iznela javno tvrdnju da je pitanje imovine manastira Visoki Dečani, u kojem slučaju je ustavni sud u Prištini presudio 2016. godine, a presuda osam godina bilo neizvršena, "deo nasleđa srpske okupacije Kosova" i naglašava da se time direktno dovodi pod znak pitanja legalnost sudske presude i time negira 700 godina istorije ovog manastira.

Eparhija navodi i da je Veler poslednjih godina direktno u javnosti negirala ugroženost manastira Visoki Dečani, spomenika sa liste UNESKO svetske kulturne baštine, koji je zbog četiri oružana napada od strane lokalnih albanskih ekstremista pod stalnom zaštitom mirovnih snaga KFORA i jedini verski objekat pod neprestanom NATO vojnom zaštitom.

Velerova je i 2021. godine na društvenim mrežama optužila vodeću evropsku organizaciju za zaštitu kulturne baštine EUROPA NOSTRA izjavom da ova organizacija uključenjem manastira Visoki Dečani u listu najugroženijih spomenika u Evropi „podiže tenzije i stvara etničke podele“.

Eparhija ukazuje da se iz svega rečenog može jasno zaključiti da, bez obzira na svoje obrazovanje u oblasti arheologije, Veler ni profesionalno ni moralno ne predstavlja objektivnog i dobronamernog eksperta za kulturnu baštinu koja je vezana za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i da njeni, nimalo dobronamerni stavovi, duboko ugrožavaju međuetničke i verske odnose na KiM i direktno podstiču etničku i versku mržnju koja je samo u posleratnom periodu, od 1999. dovela do uništavanja 150 crkava i manastira SPC na KiM od strane albanskih ekstremista.

Ovakvi jednostrani i agresivni stavovi koji se šire na javnom informativnom servisu RTK i drugim medijima još jednom potvrđuju potrebu sveobuhvatne i efikasne zaštite svetinja Srpske Pravoslavne Crkve sa jakim međunarodnim garancijama i, gde je to neophodno, zaštite mirovnih snaga KFOR-a, naglašava Eparhija raško-prizrenska.

Veler je u intervjuu koji je RTK objavio 3. aprila iznela tvrdnju da "kosovske institucije treba da upravljaju imovinom srpskih manastira i crkava", a govoreći o nezavršenoj crkvi Hrista spasa u Prištini iznela je stav da se taj objekat, kako je rekla, "ne može nazvati crkvom", jer je, prema njenom mišljenju, izgrađen na "nasilan i nezakonit način" u vreme Slobodana Miloševića.