8. april 2024 15:31

Javno slušanje o Romima: Učinjeno dosta na unapređivanju njihovog položaja u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Na unapređivanju položaja Roma u Srbiji učinjeno je dosta, a što je država ekonomski jača i politički stabilnija više će moći da radi na zaštiti prava i sloboda i poboljšavanju životnog standarda svih građana, kao i građana romske nacionalnosti, poručeno je na današnjem javnom slušanju "Romi za Srbiju, Srbija za Rome" održanom u Beogradu povodom Međunarodnog dana Roma.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak naveo je da biti Rom sada u Srbiji predstavlja važnu kategoriju u društvu i da pripadnici te zajednice pored umetničkih dostignuća postižu dobre rezulatate i u drugim oblastima u društvu.

Service Photo Gallery

"Pored Nacionalnog saveta, imali smo u prethodnom sazivu petoro narodnih psolanika koji su pripadali romskom narodu, i dalje su prisutni i na izbornim listama koje su bile u prethodnom izbornom ciklusu ali ih ima i danas na brojnim javnim funkcijama", naveo je on.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović navela je da resorno ministarstvo sistemskim merama pruža kontinuiranu podršku pripadnicima romske zajednice i da radi na unapređivanju dostupnosti kvalitetnog obrazovanja.

Podsetila je da je Ministarstvo prosvete u obrazovni sistem uvelo mere afirmativne akcije upisa učenika romske nacionalnosti u srednje škole i da je tokom poslednje dve godine na taj način upisano 4.962 učenika, od kojih je 48 odsto devojčica.

Ministarka je navela da je od 2005. godine više od 20.500 učenika romske nacionalnosti koristilo tu meru podrške, od toga više od 10.000 devojčica.

"Takođe, afirmativnim merama, na visokoškolske ustanove upisano je više od 2.000 studenta, a 51 odsto čine devojke - stipendiranje kao mera podrške preduniverzitetskom obrazovanju Roma", navela je Đukić Dejanović.

Istakla je i da je resorno ministarstvo podržalo formiranje Nacionalne asocijacije pedagoških asistenata i da su u 30 škola formirani Klubovi za učenje.

"Ministarstvo kroz programe i priručnike unapređuje kompetencije zaposlenih u sistemu obrazovanja za rad u oblasti sprečavanja osiipanja i pružanja podrške učenicima romske nacionalne manjine i drugih iz osetljivih grupa. I pored postignutih značajnih rezultata, smatram da je neophodno da svi mi koji smo se danas ovde okupili, nastavimo da kontinuirano i koordinisano radimo na unapređivanju prava svih osetljivih grupa", poručila je ona.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić naveo je da je Ministarstvo prosvete otvorilo svoja vrata pripadnicima romske zajednice i da afirmativne mere koje su njima namenjene, u tom obimu ne postoje ni u jednoj zemlji u okruženju ni u zemljama EU.

"Mi imamo obezbeđene stipendije za srednjoškolce Rome, imamo za studente, imamo olakšan pristup učeničkim i studentskim domovima, imamo afirmativne upise za naše studente na visokim školskim ustanovama To je dalo rezultate", naveo je on.

Dodao je da nije dovoljno samo da se Romi rasele i da im se obezbedi krov nad glavom, kao što se to radilo prethodnih godina, već i da im se uz to obezbedi određeni posao i egzistencija.

"Projekti koje su se prošle godine realizovali tiču se socijalnog stanovanja i altivne inkluzije bazira se na tome da su dobili određene socijalne stanove, ali su dobili i određenu podršku da započnu neki sopstveni biznis, da se zaposle. Tako da je to put kojim trebamo ići, da se radi paralelno na tome da se deca uključuju u školski sistem, da se roditelji zaposle, da mogu da plaćaju račune" , ocenio je on.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre naveo je da je socijalna inkluzija od velike važnosti za EU zato što su jednakost, solidarnost i ljudska prava jedna od najvažnijih vrednosti te zajednice.

"Mi podržavamo ideje vlasti kada je reč o jačanju kapaciteta institucionalnih mehanizama za inkluziju Roma, zatim povećanje svesti i podrška romskoj zajednici i civilnom spektru i takođe promovisanje odgovornosti i posvećenosti svih relevantnih interesnih grupa koje su važne za inkluziju Roma u Srbiji", rekao je on.

Dodao je Evropska unija u Srbiji od 2014. godine uložila 115 miliona evra, od čega 30 miliona u prethodnih pet godina za društveno stanovanje.

"To se pre svega odnosi na pripadnike Rome koji žive u neprihvatljivim uslovima", rekao je on.