23. april 2024 15:28

Fondacija Muzeja žrtava genocida darovala NBS, Muzej primenjene umetnosti i SPC

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Fondacija Muzeja žrtava genocida darovala je danas Narodnoj biblioteci Srbije (NBS), Muzeju primenjene umetnosti i Arhivu Srpske pravoslavne crkve (SPC) istorijsku i umetničku građu.

Na svečanosti u NBS, upravitelj Fondacije Stanko Debeljaković je ugovore o donaciji potpisao sa upravnikom NBS Vladimirom Pištalom, direktorkom Muzeja primenjene umetnosti Biljanom Jotić i direktorom Arhiva SPC Radovanom Pilipovićem.

Fondacija je darovala NBS-u diplomu Univerziteta u Beču iz 1838. godine kojom se Janko Šafarik, nekadašnji upravnik NBS-a i Narodnog muzeja Srbije, proizvodi u zvanje doktora medicinskih nauka.

Tu su i diploma Šafarika o sticanju zvanja počasnog člana Moskovskog carskog arheološkog društva iz 1867. godine, njegova umrlica i crtež iz 1872. kao i fotografija Pavla Šafarika.

Muzej primenjene umetnosti dobio je bibliofilsko izdanje štampano u Minhenu 1914. godine sa 109 numerisanih stranica kaširanih reprodukcija radova Albrehta Direra.

Dar Arhivu SPC je fotografija patrijarha srpskog Varnave sa njegovom posvetom episkopu mukačevsko-prešovskom Damaskinu iz 1936. godine.

Debeljaković je naglasio da ovim činom Fondacija izražava zahvalnost tim ustanovama na kontinuiranoj podršci i ostvarenoj dugogodišnjoj plodotvornoj saradnji, a predmeti od danas prelaze iz privatne u trajnu javnu svojinu Srbije.

"Ovim činom Fondacija daje primer odgovornog i profesionalnog odnosa prema kulturnom i identitetskom nasleđu Srbije i srpskog naroda", naglasio je Debeljaković.

Intext service Video

U svom kratkom obraćanju, Jotić je izrazila veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Muzejom žrtava genocida, koja "rezultira ovim jako važnim poklonom".

Pištalo se zahvalio Fondaciji i Muzeju, naglasivši da su "lep i dragocen poklon lični predmeti čoveka koji je osnovao ovu instituciju".

"Bogatiji smo za malu zbirku koja može biti deo budućih postavki", dodao je Pištalo.

Intext service Video

Pilipović se zahvalio Fondaciji i Muzeju na ovom i ranijm poklonima, na osnovu koga će se "zbirka fotografija SPC uvećati", dok će fotografija patrijarha Varnave biti izložena u holu Patrijaršije gde su portreti patrijarha i srpskih jerarha.

Intext service Video

Prema njegovim rečima, drugi patrijarh obnovljene Srpske patrijaršije Varnava je "izgradio lik moderne SPC u 20. i 21. veku, bio je prvosveštenik koji je doneo ustav SPC, izradio Dom patrijaršije u Beogradu i drugo.