30. april 2024 12:04

Direktor Instituta Luka Dragičević: U Torlak ulazi mRNK tehnologija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Instituta Luka Dragičević: U Torlak ulazi mRNK tehnologija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" uz partnerstvo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) ulazi u inovativne tehnologije i to istraživanje i razvoj tehnologije za proizvodnju mRNK vakcine, rekao je danas za Tanjug direktor tog instituta Luka Dragičević.

U godini kada domaći Institut Torlak obeležava 100 godina postojanja, Dragičević ističe da je neophodno na vreme krenuti sa inovativnim tehnologijama, u ovom slučaju mRNK vakcinom.

"Institut za vakcine i serume Torlak na vreme ulazi u inovativne tehnologije, i to posle samo dve - tri godine upotrebe i samo godinu dana od dobijanja Nobelove nagrade za upotrebu mRNK tehnologije u proizvodnji. Torlak ima priliku da uđe u to, a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije dobili smo mogućnost da učetvujemo u programu transfera tehnologije informacione rnk. Jedan od razloga je zato što smo uspešno napravili vakcinu protiv gripa, kada smo bili jedan od pet instituta u svetu koji je uspeo da uspešno završi taj projekat i sada imamo ovu priliku", ističe Dragičević.

On je ukazao na to da je Institut dobio priliku za finansiranje istraživanja i razvoja na toj tehnologiji, te da je dogovoreno da se napravi vakcina po ugledu na Moderninu.

"U pitanju je istraživanje i razvoj, a ideja je da se ta tehnologija prebaci i pokazaće se, za početak, na kovid vakcini koja je do sada jedina registrovana u svetu na platformi mRNK", pojasnio je direktor Torlaka.

Na pitanje koliki je značaj da se inovativna tehnologija razvija u Srbiji, Dragičević ocenjuje da je to neophodno.

"Cela Evropa se okreće ka tom samoodržanju lokalnih proizvođača i menjaju se razne vrste regulativa zbog toga, mislim da je dobro što naš Institut kao takav postoji i što je dobio ovakvu priliku, a bitno je jer menja način proizvodnje - vi ćete moći brže da proizvedete daleko veću količinu i moći ćete da odgovorite na taj patogen pre nego što potencijalno mutira i imaćete najadekvatniju moguću zaštitu", naglasio je on.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano istakao je za Tanjug da će partnerstvo Torlaka i "Medicine patent pool" organizacijom koja je pod pokroviteljstvom SZO, obezbediti znanje, tehničku pomoć i brzo mentorstvo.

"Medicine patent pool je organizacija koja je pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, a radi na tome da poboljša pristup lekovima i medicinskim proizvodima i tehnologiji, i u tom smislu i biotehnologiji. I to partnerstvo za Torlak znači da može da dodatno da razvije mRNA tehnologiju i obezbedi znanje, tehničku pomoć, i brzo mentorstvo kako bi to postala realnost. Ne radi se samo o tome da se ima vakcina u državi, radi se o tome da je Srbija na putu ka inovacijama u biotehnologiji", kazao je Skano.

Dodaje da je to jedna od platformi koje država može da koristi.

"Ono što je važno je to da je kapacitet Torlaka baziran na njegovom skoro stogodišnjem nasleđu bude usmeren ka budućnosti. Ovo je dobro za Srbiju, ali je dobro i internacionalno, jer će Torlak pridruživanjem ovoj platformi biti u globalnom okruženju, koje ne samo da će prepoznati Torlak kao instituciju, već će ga pozicionirati kao centar na zapadnom Balkanu. Jedno je da je Srbija internacionalno priznata, a drugo je šta Srbija može da uradi za područje zapadnog Balkana. I ovde će biti centar u smislu inovacija i novih tehnologija", poručio je direktor SZO u Srbiji.

Ističe da Svetska zdravstvena organizacija veruje u kapacitet koji Srbija ima, kada su inovacije u pitanju.

"Najvažnije je znanje, znanje kako se tehnologija može primeniti u različitim poljima. I iz ovog razloga je, pre skoro dve godine, tokom Kovid perioda, Srbija zajedno sa još jednom državom iz ovog evropskog regiona Svetske zdravstevene oranizacije koji čine 53 države, odabrana da bude deo ove platforme. Definitivno su inovacije jedan od stubova vlade, i inovacije u biotehnologiji su deo ovoga, i naravno mRNA je dodatna platfoma koja doprinosi rešavanju zagonetke zašto država treba da ima tehnologiju da proizvede sve, kako bi bila relevantna i internacionalno i u državi", zaključio je Skano.