14. maj 2024 13:08

Nemanja Starović predvodio ceremoniju povodom Dana sećanja na Stefana Uroša Prvog Nemanjića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemanja Starović predvodio ceremoniju povodom Dana sećanja na Stefana Uroša Prvog Nemanjića

Foto: TANJUG/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodio je danas ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na vladavinu kralja Stefana Uroša Prvog Nemanjića u manastiru Sopoćani i tom prilikom istakao da je vladavina Stefana Uroša Prvog Nemanjića ključni period u razvoju srednjevekovne srpske države.

On je podsetio da je dovođenjem rudara, razvojem rudarstva i metalurgije, veliki kralj Stefan Uroš Prvi snažio državu i razvijao trgovinu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je istakao, tadašnja srednjevekovna Srbija se za vreme njegove vladavine integrisala u trgovinske tokove šireg mediteranskog basena, čime su postavljeni temelji za ekspanziju koja se desila u Milutinovo i u Dušanovo doba.

Ministar je naglasio da moramo graditi snažnu i moćnu državu, kakvu je kralj kralja Stefan Uroš Prvi izgradio u svoje doba.

Pored ministra Starovića, vence su položili predstavnic Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici delegacija i udruženja za negovanje tradicija i boračke organizacije.