14. maj 2024 18:55

Učenici 14. gimnazije izveli predstavu za pomoć maturantima Zanatske škole

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Učenici dramske sekcije 14. beogradske gimnazije izveli su danas predstavu "Igraj Crnjanskog" u amfiteatru Alfa BK univerziteta, u humanitarne svrhe kako bi pomogli svoje drugove, maturante srednje Zanatske škole u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne pred početak predstave, direktorka Zanatske škole Vesna Leontijević je podsetila da obrazuju decu sa poteškoćama u rasvoju.

"Akademska znanja mogu ili ne da se steknu, ali bitno je da kada uđu u školu da se zagrle na vratima. Vrlo je zanimljivo raditi sa takvom decom, jer su krajnje iskrena", istakla je Leontijević.

Prema njenim rečima, učenici 14. gimnazije su bili njihovi gosti, družili se, imali radionice i "mogli su da shvate kolika je potreba te dece da budu prepoznata u društvu i budu njegov deo".

Direktorka 14. gimnazije Marija Miletić je istakla da neguju ermpatiju, društvenu odgovornost i svestranost, a među njihovim nastavnicima Živković je svojim "dolaskom u školu unela novu vrstu energije u dramsku sekciju".

Intext service Video

"Deca koju ćete gledati su nesebična i uspevaju da sve steknu, nauče, pokažu i prošire svoje vidike. Drago mi je da ste u ovom broju ovde i da ovo neće biti poslednja predstava humanitarnog karaktera. Ovo je najlepše mesto gde deca daruju decu", istekla je Miletić.

Portparol Alfa BK univerziteta Uroš Marković je istakao da su presrećni i puno je srce kad vide mlade u tako plemenitom podvigu.

Marković je pohvalio učenike 14. gimnazije što brinu o svojim vršnjacima iz Zanatske škole, izrazivši nadu da će "pokrenuti lavinu i dati primer drugim školama kako mogu pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija".

Rediteljka i dramaturškinja Milica Živković je rekla Tanjugu da su došli na ideju da malo podstaknu empatiju i humanost i izvođenjem predstave pomognu učenicima Zanatske škole kako bi "prikupili sredstva za njihovu maturu i maturske haljine".

Cena ulaznice je bio dobrovoljni prilog, a prihod od ulaznica namenjen je maturantima Zanatske škole u Beogradu, koja je posvećena profesionalnom rehabilitacijom učenika sa smetnjama u razvoju i učenju.

Prema njenim rečima, predstava je nastala po tekstu koji je sinkretizam različitih delova iz dela Miloša Crnjanskog u jednu zaokruženu celinu.

Service Photo Gallery

"Mislim da je to važno za učenike, jer im je ponekad Crnjanski težak i udaljen, a izuzetno je značajan za našu kulturi i književnost. Ovo je pravi način da se učenici sretnu sa Crnjanskim i njegovim delom", ocenila je Živković.

Predstava "Igraj Crnjanskog" je uspešno izvedena u Kragujevcu 26. Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije, gde je Milena Dudvarski osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

U predstavi igraju i Marko Đurović, Boris Pavlović, Teodora Pribaković, Anastasija Oluić, Jana Lukić, Dunja Đurđević i Vera Pejković, a asistent rediteljke je Marko Đurović.

Publika je nakon izvođenja imala priliku da sa rediteljkom i glumcima razgovara o antiratnoj poetskoj drami, koja podseća da svaki čovek neprestano traga za svojom zvezdom u beskrajnom plavom krugu.

Alfa BK univerzitet je uručio zahvalnice Živković, Leontijević i mladim glumcima.