18. maj 2024 13:41

Aleksandar Marković: Institucije koje brinu o ženama žrtvama nasilja moraju biti odgovornije

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Bum Realnost, arhiva

BEOGRAD - Predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Aleksandar Marković izjavio je danas, povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, da je problem nasilja nad ženama i dalje veoma izražen, kao i da nadležne institucije moraju biti jače, sa više nadležnosti, ali i odgovornosti u svom delanju.

"Poslednji u nizu tragičnih događaja koji se dogodio na Novom Beogradu, kao i brojni slučajevi ubistava žena koji se dešavaju čitav niz godina unazad, govore o tome da moramo da razmišljamo o korenima i uzrocima ovog problema i preduzimamo mere koje se pre svega odnose na prevenciju nasilja", rekao je Marković, saopštila je Narodna skupština.

Istakao je da imamo institucije kojima žene mogu da se obrate za pomoć, ali da one moraju biti jače u svom delanju.

"Zato apelujem na sve one koji su kao profesionalci uključeni u mere podrške i zaštite, da daju sve od sebe da prepoznaju problem, da pruže pomoć ženama i da njihove sumnje i strahove shvate ozbiljno. Ovom prilikom apelujem i na same žene, ali i na njihovo najbliže okruženje, porodicu i prijatelje, da nasilje na poriču, već da reaguju dok još ima vremena", poručio je Marković.

Izrazio je nadu da ćemo, u periodu koji je pred nama, posvetiti više pažnje u rešavanju ovog problema, ali i raditi na stvaranju društvenog i institucionalnog okruženja, koje će nasilju stati na put.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je u znak sećanja na 18. maj 2015. godine kada je u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno sedam žena za tri dana.