19. maj 2024 21:42

Episkop Irinej: Bogoslovlje Justina Ćeliskog jedan od najvećih bisera pravoslavlja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Episkop Irinej: Bogoslovlje Justina Ćeliskog jedan od najvećih bisera pravoslavlja

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Episkop bački i novosadski Irinej izjavio je večeras da je Justin Ćelijski bio izuzetan teolog i da je njegovo bogoslovlje jedan od najvećih pravoslavnih bisera bogoslavlja.

Govoreći na svečanoj akademiji povodom 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Prepodobnog oca Justina Ćelijskog, kojoj je prisustvovao i patrijarh Srspke pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, Irinej se prisetio vremena koje je proveo sa njim kao mladi student teologije u manastiru Ćelije.

Istakao je da je njegov prvi utisak o Justinu nezaboravan i da je bio izuzetan čovek koga je krasila vulkanska energija, ali i izuzetna blagost.

"S jedne strane, radilo se o vulkanskoj ličnosti, koji je bio pun života, a istovremeno zračio nečim neobičnim, unutrašnjom lepotom, prosvećenošću. Sećam se kako je besedio nedeljama i praznicima pred polupraznom crkvom, ali on je besedio kao da pred sobom ima ceo akademiju nauka i pola Univerziteta. Dinamična ličnost, izuzetne dobrote", naveo je Irinej.

Kako je rekao, Justin se prema svakom odnosio sa beskrajnom blagošću i poštovanjem prema svakoj ličnosti.

Irinej je istakao da je bilo posebno zanimljivo Justinijanovo bogoslovlje i njegov molitveni lik, lik liturgija ili sveštenoslužitelja. 

"Te dve dimenzije u njegovoj ličnosti bile su nerazdeljivo spojene. I bile su živa ilustracija, označene, bogoslovske istine, po kojem pravilo molitve, istinsko liturgijsko pravilo, Lex orandi, kako obično bogoslov kaže, predstavlja izvor i nadahnuće za pravilo vere, za Lex credendi", rekao je episkop bački. 

Kako je rekao, njegovo bogoslovlje bilo je plod njegovog živog liturgijskog susreta sa živim oličenjem Hrista.

"On nikada, uveren sam, baš nikada, nije bogoslovstvovao samo teoretski ništa, već uvek na osnovu nečega što je naučio upravo iz unutrašnjeg, dubokog doživljaja. Tako da se za njegovu teologiju može s punim pravom reći da je bila doživljajno i blagodatno bogoslovlje, koje izvire iz susreta i bogozajedništva ili čak i bogoviđenja. Molitvenik u njemu, sveštenoslužitelj, liturg svakodnevni, davao mu je inspiraciju, nadahnuće, za živi liturgijski odnos prema svemu oko sebe, pre svega prema živim ljudima", poručio je Irinej. 

Kako je istakao, Justin je, s jedne strane, bio beskrajno veran predanju crkve i profesionalnom bogoslužbenom ustavu crkve, ali je, u isto vreme, kad god je realna duhovna potreba toga nalažala, umeo je da odlučuje i stvara i sam, na licu mesta.

"Tako je i sam bio stvaralac liturgijskih tekstova i pesama, i divnih bogosluženja i molitava, koje su odmah spontano ulazile u bogoslužbenu upotrebu, kako u samom njegovom manastiru, tako i mnogo šire",  rekao je episkop bački. 

Irinej je istakao da je uveren da su Žitije svetih jedna od vrhunskih pojava pravoslavne teologije. 

Naglasio je da se Justin nije libio da, kada je već bio ugledni profesor dogmatike, posveti 17 godina prevođenju Žitija svetih, da ih sve prevede i objavi u 12 tomova.

"I ne samo to, nego da se poziva u svojim bogoslovskim delima na Žitije svetih, što do njega teoloza nisu radili", naglasio je Irinej. 

Učenik Justina Popovića završio je svoju besedu rečima koje je o njegovom učitelju danas u Hramu Svetog Save izrekao patrijarh Porfirije: "Ava Justin nas je naučio veri, naučio molitvi, naučio ljubavi".

U bogatom programu, u produkciji Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve i Produkcije Eparhije bačke, učestovali su: hor Bogoslovije Svetog Save pod upravom prof. Branka Tadića i dramski umetnici Andrej Šepetkovski, Đorđe Kreća i Milena Jakšić.