23. maj 2024 13:24

Učenici iz Rume poklonili ministarki Đukić Dejanović ikonu Svetog Save

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović primila je danas na poklon ikonu Svetog Save od učenika osmog razreda Osnovne škole "Dušan Jerković" iz Rume i rekla da ona obavezuje sve u Ministarstvu da rade još bolje.

Ministarka je istakla da je počastvovana dolaskom učenika i pohvalila njihov rad, trud i zalaganje. 

"Kada su me saradnici upoznali sa vašim dugogodišnjim radom koji je duhovnog, obrazovnog, vaspitnog i humanitarnog karaktera - rado sam prihvatila kako ja, tako i moji pomoćnici i saradnici, da i Ministarstvo bude uključeno kao znak podrške vašem trudu i ideji", rekla je Đukić Dejanović. 

Intext service Video

Dodala je da su i druge škole zainteresovane za preuzimanje ideje izrade ikona, njihovog osveštavanja i darivanja školama. 

"Koliko mi je poznato, vaš projekat se realizuje u još 26 škola, koje su izradile 88 ikona", rekla je Đukić Dejanović. 

Učenici su započeli rad na ikoni pre četiri godine, a danas su pre dolaska u Ministarstvo prisustvovali njenom osveštenju u Vaznesenjskoj crkvi.

"Ikona je prošla dug put. Vi, dragi učenici, tadašnji učenici četvrtog razreda, ste 2020. godine počeli izradu ikone najvažnije istorijske ličnosti, utemeljivača obrazovanja, državnosti i verske kulture u Srbiji", kaže Đukić Dejanović. 

Intext service Video

U znak za zahvalnosti, ministarka je učenicima darivala rančeve i knjige, kao i prigodne poklone nastavnicima. 

"Zahvaljujem se veroučitelju škole Kosti Stepanoviću, nastavnici Maji Nagl i direktori škole Ivani Milojević, koji su prepoznali kreativni zanos koji se izrodio i koji sve ove godine podržavaju realizaciju ovog projekta", zaključila je ministarka. 

Učiteljica Nataša Stanić rekla je da je izrada ikona postala tradicija u Osnovnoj školi "Dušan Jerković".

"Ovo radimo u saradnji sa veroučiteljem i u korelaciji sa nastavnicima likovnog, srpskog i veronauke. Ono što je najvažnije ovim razvijamo empatiju koda dece, istrajnost i ljubav pre svega i to smo utkali u ove ikone. Ono što nismo znali kada smo počeli je da će nam se pridružiti brojne škole", kazala je ona.

Projekta pod nazivom "Sveta Srbija", pokrenut je  2014. godine, a pored učenika OŠ "Dušan Jerković", inicijativi su se pridružile brojne druge škole.