28. maj 2024 14:24

Ministarka Žarić Kovačević ispratila 10 najboljih studenata u studijsku posetu EIPA

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević danas je, na Aerodromu "Nikola Tesla" ispratila deset studenata u studijsku posetu Evropskom institutu za javnu upravu EIPA u Mastrihtu i tom prilikom ukazala na važnost motivacije za stalnim učenjem, kao i sticanjem novih znanja i iskustva.

Ministarka je za Tanjug objasnila da su se studenti pokazali kao najbolji polaznici studentske stručne prakse u organima javne uprave u akademskoj 2023/2024. godini koji su otputovali radi posete EIPA, reprezentativnom centru izvrsnosti i stručnog usavršavanja zaposlenih u evropskim institucijama i javnim upravama širom Evrope.

Žarić Kovačević je navela da su to studenti sa Beogradskog, Niškog, Novosadskog i Kragujevačkog univerziteta i da je ovo, kao nagrada, prva godina da naši studenti otputuju van zemlje, da upoznaju druge sisteme, stiču nova znanja i veštine, kao i da ih prenesu svojim vršnjacima.

Service Photo Gallery

"Verujem da ste kroz pohađanje stručne prakse mnogo toga novog naučili o javnoj upravi i sagledali koliko je ona važna za razvoj države i svih aspekata našeg života, ali i da će vam poseta Evropskom institutu za javnu upravu pružiti novu perspektivu sagledavanja napretka koje je naša javna uprava ostvarila u procesu evropskih integracija i približavanju principima evropskog administrativnog prostora", poručila je ministarka.

Ona je naglasila da su javnoj upravi potrebni obrazovani, mladi ljudi koji novim idejama i energijom mogu da doprinesu uspešnosti reformi i razvoju uprave po meri svakog našeg građanina.

"Studentska stručna praksa u javnoj upravi je samo početni korak javne uprave u podršci budućim diplomcima da ostvare kontakt sa radnom sredinom, kolegama iz struke i steknu veštine za novo poslovno doba", istakla je Žarić Kovačević.

Ona je poručila da će upravo zbog toga u narednom periodu dalje razvijati mogućnosti za mlade ljude koji žele da bolje upoznaju javnu upravu i prednosti koje pruža rad u njoj.