28. maj 2024 16:48

Pravni fakultet u Novom Sadu uvodi program Pravo i informaciono-komunikacione tehnologije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NENAD KARLIĆ

NOVI SAD - Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu uvodi novi studijski program osnovnih akademskih studija - Pravo i informaciono-komunikacione tehnologije, prvi takav program u Srbiji i regionu, koji će realizovati u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski tokom posete Pravnom fakultetu uručio je dekanu Tatjani Bugarski rešenje o dozvoli za rad novog studijskog programa.

"Novi studijski program, napravljen u sinergiji dva fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, do sada nije postojao na našim prostorima“, kazao je Markoski i izrazio uverenje da će novoformirani smer zainteresovati veliki broj budućih studenata.

Service Photo Gallery

Markoski je podsetio da Pravni fakultet, koji sledeće godine obeležava sedam decenija postojanja, ima 3.200 studenata i šest akreditovanih studijskih programa, saopštila je Pokrajinska vlada.

FTN s druge strane ima više od 17.000 studenata i 86 akreditovanih studijskih programa, šest novih u saradnji sa drugim fakultetima.

"Cilj novoformirane Pokrajinske vlada, a u čijem je vrhu prioriteta obrazovanje, jeste da svi naši fakulteti međusobno sarađuju“, rekao je Markoski i istakao da će novi studijski program omogućiti da se poveća broj studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, ali i da se dovede veći broj kompanija i poveća broj radnih mesta.

Pokrajinski sekretar zahvalio je dekanima dva fakulteta, koji su više od godinu dana vredno radili na tom akreditacionom studijskom programu, rektoru Univerziteta Dejanu Madiću koji je podržao inicijativu i profesoru na Fakultetu tehničkih nauka Marijani Dukić Mijatović koja je savetima pomogla da se projekat do kraja realizuje.

Dekan Pravnog fakulteta Tatjana Bugarski kazala je da ta moderna visokoškolska ustanova, sa savremenim studijskim programima, obezbeđuje najveći kvalitet budućih diplomiranih pravnika, čija su znanja i veštine potrebni za obavljanje najodgovornijih i najvažnijih poslova u društvu i državi.

"Prateći savremene trendove razvoja, prvenstveno tehničko-tehnološkog, kao i zahteve tržišta rada, ne samo u Srbiji i regionu, već šire, naš fakultet je ove godine, zahvaljujući saradnji sa FTN-om uspeo da akredituje novi studijski program na osnovnim akademskih studijama, kojim je otvoreno novo poglavlje obrazovanja jednog dela budućih pravnika koji će moći da odgovore na sve izazove savremenog digitalnog društva i društva u kome veštačka inteligencija prožima sve aspekte života i rada", istakla je Bugarski i dodala da je na taj način Univerzitet u Novom Sadu preuzeo lidersku poziciju u kontekstu te vrste obrazovanja.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Boris Dumnić istakao je da FTN predstavlja ne samo jednu od najvećih, već i jednu od regionalno najrazvijenijih visokoobrazovnih institucija.

Dumnić je dodao da će ta saradnja dva fakulteta doneti korist građanima i doprineti razvoju društva.

FTN očekuje da tokom nedelje bude raspisan konkursa za upis nove generacije brucoša koji treba da postanu okosnica razvoja novog društva.

Marijana Dukić Mijatović sa FTN navela je da je intencija resornog ministarstva i Vlade Srbije upravo što veće umrežavanje visokoškolskih ustanova i rad na zajedničkim studijskim programima ne samo u okviru Srbije, već i sa drugim univerzitetima iz inostranstva.