3. jun 2024 20:28

U Madlenianumu obeležena 76. godišnjica osnivanja države Izrael

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Madlenianumu obeležena 76. godišnjica osnivanja države Izrael

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD  - Država Izrael doživljava najteže trenutke nakon užasnog terorističkog napada 7. oktobra prošle godine, u kojem je, kao i tokom rata koji je usledio, više od 1.500 Izraelaca izgubilo živote, poručio je večeras ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan na svečanosti povodom Dana nezavisnosti Izraela i 76. godišnjice osnivanja Države Izrael u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

Vilan je naveo da su čitave porodice "masakrirane na najsurovije načine, i po tri generacije porodica jednostavno su zbrisane sa lica zemlje".

"Među njima su i stotine mladih koji su samo želeli da plešu i uživaju u muzici. Njih 240 je kidnapovano i odvedeno u Gazu, dok je 125 mladih žena, dece i starih, još uvek u zatočeništvu, već gotovo 240 dana", rekao je ambasador i dodao da je ovogodišnji događaj organizovan pod simboličnim nazivom "Plesaćemo ponovo".

On je dodao da je pre nekoliko meseci posetio kibuc Nir Oz u kojem je, kako je naveo, skoro 25 odsto stanovnika ubijeno ili odvedeno u Gazu.

"Dok sam hodao travnjacima ovog prelepog kibuca, vraćale su mi se filmske scene vojnika kako ulaze u razrušenu Evropu 1945. godine. Poput preživelih stanovnika Nir Oza, još 120.000 Izraelaca živi kao izbeglice u sopstvenoj zemlji, bez mogućnosti da se vrate u svoje domove na severu zemlje i na obodima Gaze. Ko bi još u takvoj situaciji mislio na slavlja", upitao je Vilan.

Ambasador je dodao da se Izrael uprkos izazovima odlučo da obeleži Dan nezavisnosti jer ne želi da dozvoli da ga terorizam porazi.

"Na žalost, i naša tradicija kaže 'Zemlja Izrael se stiče uz teške muke'. I zaista ti nagli prelazi od beznađa ka nadi, od razaranja ka obnovi, od bola ka radosti – realnost su naših života. Stoga, kao i u Izraelu, i večeras smo se okupili ovde u Beogradu", rekao je Vilan.

Naglasio je da je prošla godina bila godina prosperiteta kada su u pitanju odnosi Izraela i Srbije.

"U skladu sa poslovicom "prijatelji se u nevolji poznaju", Srbija se pokazala kao istinski prijatelj. Spremnost Srbije da ugosti naša tri košarkaška kluba za domaće utakmice, još jedan je dokaz pravog prijateljstva koje vezuje naša dva naroda i države kroz vekove", poručio je ambasador Izraela.

On je dodao da je u Beogradu posađeno 75 sadnica bora izraelsko-srpske Šume budućnosti, u znak zahvalnosti prema prestonici Srbije, njegovim stanovnicima, za generacije koje dolaze.

"Proteklih godina, izraelske investicije u komercijalne i rezidencijalne objekte donele su Srbiji brojne nove i inovativne projekte poput biznis parkova, kondominijuma i šoping centara. Ove godine s ponosom predstavljamo dva velika projekta u oblasti obnovljive energije: kompanija Enlight Energy gradi drugi vetropark “Pupin”, dok Nofar Energy najavljuje izgradnju najvećeg solarnog parka u Srbiji. Ova dva projekta će značajno doprineti zelenoj tranziciji Srbije i zdravijem okruženju za sve", rekao je Vilan.

Svečanosti su prisustvovali i ministri spoljnih poslova i informisanja i telekomunikacija Srbije marko Đurić i Dejan Ristić, predstavnici diplomatskog kora i istaknute zvanice iz javnog i kulturnog života Srbije.

Tokom svečanosti održani su i koncert i izložba radova izraelskih umetnika "Cveće Nove", posvećena žrtvama, preživelima i kidnapovanima tokom masakra na muzičkom festivalu na jugu Izraela 7. oktobra 2023. godine.

Upriličen je i koncert ansambla Šira utfila koji je nastupitio sa specijalnom gošćom iz Izraela, Lalom Tamar, koja izvodi marokansku, jevrejsko-špansku, flamenko i bliskoistočnu muziku.