5. jun 2024 14:29

Ministarka državne uprave dodelila sertifikate studentima za obavljenu stručnu praksu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD  - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević dodelila je danas sertifikate studentima koji su uspešno obavili praksu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Žarić Kovačević je istakla da je, zahvaljujući novim politikama koje ministarstvo sprovodi u domenu reforme javne uprave, uspostavljena saradnja akademske zajednice i javne uprave na unapređenju kvaliteta školovanja studenata.

"Praktična iskustva, veštine i znanja su visoko pozicionirana na listi kompetencija koje mora da poseduje uspešan diplomac u 21. veku" istakla je Žarić Kovačević.

Service Photo Gallery

Dodala je da je odjek inicijative u javnosti, javnoj upravi i akademskoj zajednici bio veliki, te da očekuje da će se iz godine u godinu pridruživati sve veći broj organa, organizacija i institucija.

"Ovo je za ministarstvo jedna od posebno važnih tema, jer su javnoj upravi potrebni mladi profesionalci, ljudi koji sa sobom nose i nove ideje, energiju i kreativnost, a koji mogu u sinergiji sa znanjem i iskustvom starijih kolega da daju doprinos uspehu mnogih razvojnih i reformskih procesa koje sprovodimo", rekla je ministarka.

Žarić Kovačević je izrazila uverenje da je praksa za studente bila prilika da, iz jedne potpuno drugačije perspektive, sagledaju mogućnosti koje pruža rad u državnom organu, kao i koliko je rad u upravi značajan za razvoj svake države i društva.

"Pre svega, da kroz praktičan rad steknete prva iskustva u struci za koju se školujete, da naučite kako da primenite stečena teorijska znanja. Da se upoznate i povežete sa kolegama i sami se uverite koliko mogućnosti za razvoj i napredak u karijeri pruža rad u javnoj upravi", zaključila je Žarić Kovačević.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu i jedan od mentora stručne prakse Tadija Đukić rekao je da su studenti tog fakulteta pokazali znatno veće interesovanje za praksu u odnosu na druge fakultete Univerziteta u Nišu, te da je praksa od velikog značaja za studente kako bi primenili u praksi teorijska znanja koja stiču na fakultetu.

"Dobili su šansu da se pokažu, da vide šta znači rad uprave. Shvatili su šta znači odgovornost, budući da rad u ministarstvu nosi veliku odgovornost i obavezu da opravdaju dobijeno poverenje", rekao je Đukić.

Dodao je da su studenti dobro prihvaćeni i da su morali da pokažu timski rad, što je od velikog značaja za njihovo dalje karijerno usavršavanje.

"Obećavamo da ćemo i dalje promovisati ovakav vid edukacije studenata jer verujemo da će im ovo predstavljati mogućnost za zaposlenje", zaključio je Đukić.

Docent Pravnog fakulteta u Kragujevcu Aleksandar Antić rekao je da je praksa u javnoj upravi dopuna studijskog programa, budući da studenti na samom fakultetu nemaju dovoljno prilika da stiču praktično znanje.

Izrazio je inicijativu da se razmisli o tome da praksa u budućnosti bude plaćena, kroz saradnju ministarstva i lokalnih organa, kao i da studenti budu dodatno motivisani.

"Bilo bi korisno da se posvećeni studenti nagrade, ili kroz višu ocenu, ili smanjenjem norme, budući da na njima počiva realizacija aktivnosti koje se obavljaju u javnoj upravi", rekao je Antić.

Antić je dodao da planira da se i dalje bavi stručnom praksom ukoliko bude reizabran za mentora, i istakao da je prezadovoljan saradnjom sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu Anja Radović koja je praksu obavljala u Sektoru za stručno usavršavanje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave istakla je da se radi o veoma dragocenom iskustvu, na čemu je zahvalila svima u ministarstvu.

"Upoznala sam se sa strukturom institucije, organizacijom rada, kao i sa radom Sektora za stručno usavršavanje sa dve vrste programa. Prisustvovala sam obukama za matičare i zaposlene u jedinicama lokalne samouprave", rekla je studentkinja Anja Radović.