10. jun 2024 15:09

U Batutu od 3. do 7. juna održan edukativni kurs u oblasti epidemiološke prakse

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Batutu od 3. do 7. juna održan edukativni kurs u oblasti epidemiološke prakse

Foto: Shutterstock.com/DC Studio, ilustracija

BEOGRAD - U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od 3. do 7. juna održan je edukativni kurs "Koncept jedno zdravlje u oblasti epidemiološke prakse u zemljama MediPIET programa" za polaznike iz regiona Mediterana i Balkana.

Kurs je održan u okviru Programa obuke za interventnu epidemiologiju u regionu Mediterana, podržanog od strane Evropske unije (EU) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kao i u saradnji sa Institutom.

Edukativni kurs unapredio je znanja i veštine doktora medicine i epidemiologa, kroz predavanja i praktičan rad učesnika sa unapred pripremljenim podacima na odgovarajućim softverskim programima u oblasti multivarijantne analize i interpretacije podataka dobijenih epidemiološkim nadzorom i/ili istraživanjima.

Cilj navedenih aktivnosti je pravovremeno prepoznavanje javnozdravstvenih pretnji i preduzimanje neophodnih mera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti radi zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, naročito u slučaju pojave epidemije od međunarodnog značaja i drugih zdravstvenih pretnji.

Učesnicima kurs pružen je uvid u koncept "One Health" (Jedno zdravlje) i njegov značaj u terenskoj epidemiologiji, kroz fokus na praktičnim primenama njegovih principa u dizajniranju integrisanih sistema nadzora, sprovođenju istraga o epidemijama i razvoju planova spremnosti za novonastale zdravstvene pretnje, posebno u vezi sa zoonozama, bezbednošću hrane i otpornošću na antimikrobne lekove.

U tom smislu, u program je uključena poseta Veterinarskom specijalističkom institutu "Kraljevo" tokom koje su se polaznici upoznali sa terenskim tehnikama prikupljanja uzoraka komaraca i ptica, kao i sa laboratorijskim kapacitetima za analizu životinjskih uzoraka.

Stručnjaci iz oblasti entomologije, veterinarske epidemiologije, molekularne dijagnostike i ornitologije dali su polaznicima uvid u značajne aspekte nadzora nad vektorski prenosivim zaraznim bolestima u životinjskim vrstama koje su rezervoari, indikatori ili vektori tih bolesti.

Polaznici su kroz diskusiju sa prisutnim stručnjacima upotpunili sliku o integrisanom nadzoru nad vektorskim zaraznim bolestima i kroz primer dobre prakse iz Srbije stekli uvid u procedure i principe međusektorske saradnje.

MediPIET program usvojen je 2013. i finansijski podržan od strane Evropske komisije DG DEVCO kroz instrument za stabilnost unutar inicijative centara izuzetnosti s ciljem unapređenja zdravstvene bezbednosti u regionu Mediterana i Balkana, a kroz uspostavljanje dugoročnog programa obuke u oblasti interventne epidemiologije.

Batut je od početka uključen u ovaj program, a od 2015. Institut je i zvanično nominovan kao mesto obuke za polaznike u sklopu MediPIET programa, uz saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije.