13. jun 2024 17:26

Žigmanov: Položaj Roma u fokusu značajnog broja naučnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Položaj Roma u fokusu značajnog broja naučnika

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je danas, na otvaranju naučne konferencije „Romi Srbije prema Popisu 2022. godine – stanje i perspektiva“, da je unutar akademske zajednice pitanje društvenog položaja Roma u fokusu značajnog broja naučnika, koji vrlo ozbiljlno, odgovorno i u kontinuitetu pristupaju ovom problemu.

"Beležimo niz pozitivnih trendova kada je reč o unapređenju položaja Roma - u području obrazovanja i, ukupno gledano, stanovanja, u dostupnosti socijalne i zdravstvene zaštite", rekao je Žigmanov, saopštilo je resorno ministarstvo.

Po njegovim rečima postoje i drugi izazovi, od obuhvata dece u predškolskom uzrastu do završetka fakulteta, pa do izazova koji su pred mladim Romkinjama kao što su dostupnost usluga socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja i drugo.

Konferenciju je organizovao Odbor za proučavanje života i običaja Roma Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja o položaju Roma u Srbiji, komparativno na osnovu poslednjeg popisa stanovništva i onog pre njega, ali i rezultate drugih istraživanja koja se odnose na ovu temu.