14. jun 2024 13:30

Starović položio venac na spomenik herojima sa Košara u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Starović položio venac na spomenik herojima sa Košara u Beogradu

Foto: TANJUG/MINRZS/ DEJAN UROŠEVIĆ

BEOGRAD - Izaslanik predsednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je danas venac na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu, povodom 25. godišnjice od te bitke.

"Danas se svi zajedno, pognutih glava, sećamo naših heroja sa Košara", rekao je Starović u obraćanju prisutnima, nakon ceremonije polaganja venaca.

Kako je naveo, iako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) nikada nije dao saglasnost za napad na SR Jugoslaviju, NATO je u proleće 1999. godine ipak započeo agresiju, koja je uništila međunarodno-pravni poredak.

Posledice te akcije čitav svet oseća, rekao je Starović i dodao da su za Srbiju do danas temelji na kojima gradi spoljnu politiku upravo istrajna borba za poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma.

"Boreći se za međunarodno pravo, mi se ne borimo samo za interese naše države, već i za pravedniju budućnost celokupog čovečanstva", kazao je Starović.

Pre četvrt veka u rejonu karaule Košare, neprijatelju su se suprotstavili pripadnici 53. graničnog bataljona, 2. motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade, borbene grupe 63. padobranske i 72. specijalne brigade, kao i delovi drugih jedinica, podsetio je ministar.

"Zahvaljujem se otporu naše vojske, koja je invazije neprijateljskih snaga zaustavila tu na samoj granici. Njihova žrtva nas obavezuje da ih spominjemo svagda i svuda, a pogotovo dana kada obeležavamo sećanje na ovu bitku", naveo je Starović.

Dodao je da su odavno su iza nas vremena kada nismo smeli da koristimo reč agresija i kada je u javnosti izbegavana priča o Košarama.

"Zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću, junaci sa Košara su konačno dobili pažnju i mesto koje zaslužuju u našem društvu. Gradeći Srbiju, mi ćemo graditi i sećanje na najbolje među nama, koji su dali sve za našu jedinu otadžbinu", naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nakon polaganja venca ministra, intonirana je himna Srbije, nakon čega su vence položili delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici jedinica koje su učestvovale u odbrani karaule Košare, porodice palih boraca na karauli Košare i zatim predstavnici drugih boračkih organizacija i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.