25. jun 2024 12:09

Direktorki NVO "Atina" Marijani Savić uručena nagrada Stejt departmenta

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

VAŠINGTON - Direktorki nevladine organizacije (NVO) "Atina" i aktivistkinji za ženska i ljudska prava Marijani Savić uručena je nagrada Stejt departmenta koja se dodeljuje za doprinos u borbi protiv trgovine ljudima.

Nagradu je Savić u ponedeljak uručio američki državni sekretar Entoni Blinken koji je u Stejt departmentu predstavio ovogodišnji izveštaj o trgovini ljudima.

Savić je druga osoba iz Srbije koja je dobila nagradu TIP Hero – "Heroj/Heroina u borbi protiv trgovine ljudima".

Pre nje, ovu nagradu je 2018. godine dobila Ivana Radović iz organizacije "Astra", saopštila je NVO "Atina".

Stejt department je objavio na svom sajtu da je Savić aktivistkinja koja je posvećena unapređenju prava žena i devojčica i da je više od dve decenije pružala vitalnu podršku i programe oporavka žrtvama trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja u Srbiji.

"Njeni napori doveli su do značajnog napretka u reformi politike borbe protiv trgovine ljudima i podrške ženama i devojkama koje su bile žrtve komercijalne seksualne eksploatacije", navodi Stejt department.

Ističe se da je pod Marijaninim vođstvom "Atina" postala ključna organizacija u sektoru za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji.

"Njena posvećenost se proteže na ekonomsko osnaživanje kroz socijalno preduzeće Bagel Bejgl koje je osnovala 2015. Ova inicijativa, koja obezbeđuje zaposlenje žrtvama trgovine ljudima, podržava održivost "Atine" usmeravajući profit na programe za borbu protiv trgovine ljudima", naglašava Stejt department.