1. jul 2024 17:50

U Požarevcu održana provera obučenosti vojnika generacije "mart 2024"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Požarevcu održana provera obučenosti vojnika generacije "mart 2024"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

POŽAREVAC - U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu danas je realizovana provera individualne specijalističke obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "mart 2024" kojima prvi period obučavanja traje četiri meseca.

U ovoj grupi su vojnici roda oklopnih jedinica i vojnopolicijskih i izviđačkih specijalnosti roda pešadije, kojima zbog specifičnosti i složenosti vojničkih zadataka specijalistička obuka traje mesec dana duže, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni su prethodno prošli sve sadržaje individualne taktičke obuke, osposobili se za rukovanje ličnim i naoružanjem roda, realizovali sva programska gađanja i savladali proveru fizičkih sposobnosti.

Na dvodnevnoj proveri obučenosti, vojnici su praktično rešavali taktičke zadatke i pokazali visok nivo usvojenih znanja i veština za rad na borbenim sredstvima i rukovanje vojnom opremom u okviru svojih specijalnosti, dodaje se u saopštenju.

U nastavku sledi kolektivna obuka u tenkovskim i mehanizovanim bataljonima, odnosno u vojnopolicijskim i izviđačkim jedinicama Vojske Srbije, gde će vojnici biti u prilici da nadograde stečena znanja i aktivno učestvuju u realizaciji svakodnevnih zadataka, do završetka služenja vojnog roka.