4. jul 2024 15:09

Ekipe "Čistoće" i sutra suzbijaju odrasle forme komaraca u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekipe "Čistoće" i sutra suzbijaju odrasle forme komaraca u Beogradu

Foto: Gradska čistoća, Arhiva

BEOGRAD - Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine javno komunalnog preduzeća (JKP) "Gradska čistoća" Beograd će i tokom sutrašnjeg dana, u ranim jutarnjim satima, sprovoditi akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji glavnog grada uređajima sa zemlje.

Akcija suzbijanja komaraca počeće u 3.30h, a obuhvatiće Ritopek - Grocku, obalu Dunava od Crvenke do Pančevačkog mosta, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Jojkićev Dunavac, Crvenku, Kovilovo, kao i Jabučki Rit, navedeno je u saopštenju.

Akcija će obuhvatiti i Glogonjski Rit, groblje Mali Zbeg, Dunavac, Opovački Dunavac, Vrbovski, Besni Fok, Široku Gredu, jezero Veliko blato, Ovčanski Sebeš, nasip od Pančevačkog mosta ka Malom Raju, zatim naselja Mali Raj, Azilantski centar, Braću Marić, Grgu Andrijanovića, Savu Kovačevića, Partizanski blok, Padinsku skelu, Mali Zbeg, Popovu baru, Zagu Malivuk, Ovčanski Sebeš, Put za Ovču, Ovču, Kotež, Borču, Borča pretok, Šangaj i Batajnicu.

Preparati koje ekipe JKP "Gradska čistoća" Beograd koriste za tretman suzbijanja komaraca registrovalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i oni su upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Iz "Gradske čistoće" apeluju na sugrađane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, da isprazne skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume, stara burad, kao i da koriste repelente i propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju, kako bi ekipama "Gradske čistoće" omogućili nesmetan rad.

Apeluju i na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Ekipe JKP "Gradska čistoća" nastaviće da sprovode akcije suzbijanja komaraca i u narednim danima ukoliko to dozvole vremenske prilike, a ukoliko građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu mogu obavestiti servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11- 0 -11, radnim danima od sedam do 22 sata, kao i subotom od osam do 14 časova.