5. jul 2024 12:19

Petar Kočović: Štetnost 5G mreže nije pogubna po zdravlje, poboljšaće prenos brzine podataka

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Onlyshaynestockphoto, ilustracija

BEOGRAD - Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović izjavio je danas, povodom najave generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića da u Srbiju stiže 5G mreža najkasnije početkom sledeće godine, da štetnost antena za 5G mrežu nije toliko izrazita da može da bude pogubna po zdravlje.

On je za Tanjug istakao da će 5G mreža poboljšati stvari u oblasti prenosa brzine podataka.

"Ukoliko koristimo telefon i držimo ga pored uveta bez obzira da li je 3G, 4G, 5G zračimo uvo jer svaki telefon mora da stupi u komunikaciju sa baznom stanicom. Kada je isključen ta komunikacija je minimalna. Mi odlažemo telefon pored nas, mnogi drže pored uveta, bitno je da ti razgovori budu kraći. Druga varijanta je da preko slušalica komuniciramo", objasnio je Kočović.

Dodaje da 5G mreža ima veću brzinu nego 4G mreža, i da će ona sigurno da poboljša priču u oblasti prenosa brzine podataka, ali ističe da što se tiče telefoniranja neće doći do nekih većih i bitnijih promena.

Profesor na Fakultetu inženjerskih tehnologija u Kragujevcu Milan Čabarkapa izjavio je da postoji velika potreba za 5G mrežom u Srbiji jer ona donosi mnoge benefite i ima veliku primenjivost u mnogim aplikacijama.

On je istakao da iako Srbija kasni sa pokrivanjem teritorije 5G signalom u odnosu na Evropu, ne treba paničiti i dodaje da su zemlje poput Italije imale jako lošu 3G i 4G mrežu.

Kako je naglasio dobar kvalitet prethodnih sistema razlog zbog kog su srpski operateri kasnili sa uvođenjem 5G sistema.

"Aplikacije koje nas čekaju gde 5G ima veliku primenjivost. 5G mreža donosi mnogo veće protoke u odnosu na 4G, i najvažnije aplikacije poput gejminga, autonomne vožnje, idustrijskih aplikacija gde ljudi više neće morati da rade poslove koji su opasni po život, to su sve primene koje mogu da pokrenu rast ovde kod nas i donesu benefite", objasnio je profesor.

Čabarkapa kaže da su pametni gradovi, za koje će prema najavama 5G mreža omogućiti razvoj, gradovi koji podržavaju aplikacije poput pametnog parkinga, kontrole zagađenja, kontrole saobraćaja kao i mnogih drugih aplikacija koje donose benefite građanima zbog čega je, napominje on, 5G mreža osnova pametnih gradova.

"Glavna aplikacija koja je najzahtevnija je kvalitetan video nadzor da bi se povećala bezbednost na pojedinim lokacijama u gradu. Zbog toga je 5G nešto što mora da dođe jer trenutne mreže to ne mogu da podrže da bi se pametni gradovi razvijali. Sa 5G mrežom ćemo se primaći patnem gradovima poput Barselone, Njujorka", poručio je on.