9. jul 2024 09:02

Suzbijanje komaraca u Beogradu i sa čamaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzbijanje komaraca u Beogradu i sa čamaca

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U toku su najobimnije akcije suzbijanja odraslih formi komaraca i to sa reka, koje sprovode ekipe JKP “Gradska čistoća” Sektora za ekologiju i unapređenja životne sredine.

Od ove sezone njihov rad je unapređen novim čamcima kojim se pokrivaju sve rečne površine Beograda.

“Od tri sata ujutru naše ekipe su na terenu i nastavljaju sa suzbijanjem komaraca na lokalitetima kao što su Ada Ciganlija, Ada Međica,Makiš, Umka - Ostružnica, Bežanijski Zimovnik, Savski kej uz Blokove 70,70a, 44,45, i ostale beogradske opštine”, rekla je za Tanjug Dubravka Planinac iz Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine JKP "Gradska čistoća".

Navela je da su nabavljena dva nova modernija i brža čamca sa boljim performansama, koji od ove sezone pokrivaju rečne površine Beograda.

“Preparati koje ekipe JKP „Gradska čistoća“ Beograd koriste za tretman suzbijanja komaraca registrovani su od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, pa građani nemaju razloga za strah”, rekla je Planinac.

Ona je apelovala na sugrađane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume, stara burad, kao i da koriste repelente i propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju, te da ekipama „Gradske čistoće“ omoguće nesmetan rad, jer će ove godine to biti izuzetno važno, imajući u vidu veoma nepovoljne vremenske uslove.

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ nastaviće da sprovode akcije suzbijanja komaraca i u narednim danima ukoliko to dozvole vremenske prilike, a ako građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu, o tome mogu da obaveste servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11- 0 -11 radnim danima od 7 do 22 sata i subotom od 8 do 14 sati.