10. jul 2024 11:20

Pantelić: Na Svetskom kongresu u Srbiji učestovaće 70 predstavnika država članica IPA

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Internacionalne policijske asocijacije Srbije (IPA) Nebojša Pantelić izjavio je danas da će na Svetskom internacionalnom kongresu IPA, koji će se 2027. godine održati u Beogradu, učestvovati 70 najviših predstavnika država članica IPA, istakavši da je to jedinstveni događaj koji se nikada nije desio u Srbiji.

On je u izjavi za Tanjug rekao da je to još jedan od dokaza da Srbija ima prijatelje u svetu i Evropi, kao i da je Beograd jedan od najbezbednijih gradova i da službe bezbednosti u Srbiji dobro rade svoj posao.

Pantelić je istakao da je IPA najveća međunarodna policijska organizacija na svetu osnovana 1950. godine, koja ima 70 država u svom sastavu i oko 800 hiljada policajaca.

Intext service Video

"Ona operativno sarađuje sa Evropolom, Interpolom, UNESCO-om, i ima savetodavni status. Naš moto je služba kroz prijateljstvo. U organzaciji nije važno koje je boja uniforma, već je policajac isti i u Srbiji i u Nemačkoj. Naša dužnost je da za državu i društvo činimo sve što možemo", naveo je on.

Pantelić kaže da nije lako da jedna država postane članica IPA, napomenuvši da je Srbija čekala četiri godine sve dok nije ispunila određene uslove za prijem u ovu organizaciju.

Intext service Video

Da bi neka država postala članica IPA, Pantelić je objasnio da je potrebno da se podnese kandidatura, nakon koje se dodeli država mentor koja prati, usmerava, podnosi izveštaje o napretku, i dodao da još oko 20 država čeka prijem u ovoj organizaciji.

Kako je naveo, osnovni ciljevi i zadaci ove organizacije jesu služba kroz prijateljstvo, razmena informacija, organizacija sportskih, kulturnih, humanitarnih događaja, školovanja, stručnog usavršavanja, pružanje pomoći u humanitarnim katastrofama.

"IPA Srbije je trenutno jedna od najboljih sekcija sveta. Mi smo za kratko vreme uspeli da napravimo neraskidive mostove sa policajcima širom sveta. Nije bilo lako kandidovati Srbiju za ovaj događaj, zajedno sa mojim saradnicima pripremao sam se za to 15 godina. Svakodnevno se radilo uz podršku najvišeg rukovodstva MUP-a i države. Jake države su želele da budu domaćini jer oni znaju šta to znači", rekao je on.

Pantelić je istakao da je glasanje za domaćina Svetskog kongresa IPA bilo javno i da je od 70 predstavnika apsolutnom većinom Srbija bila pobednik.