11. jul 2024 11:39

Farmaceuti: Lekove čuvati na temperatuti ispod 25 stepeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Farmaceuti: Lekove čuvati na temperatuti ispod 25 stepeni

Foto: Shutterstock.com/Monika Gruszewicz, ilustracija

BEOGRAD - Neodgovarajuće čuvanje lekova, usled nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja svetski problem, a farmaceuti savetuju da je tokom letnjeg perioda neophodno povećati brigu o zaštiti lekova, s obzirom da većina njih ne podnosi temperaturu višu od 25 stepeni.

Visoke temperature mogu izazvati promenu aktivnih supstanci čime će efikasnost leka biti umanjena, ali mogu dovesti i do promene boje, konzistencije, mirisa, ukusa ili pak izazvati proces razgradnje leka, navode iz Hemofarma.

Svetska istraživanja pokazuju da je direktno izlaganje lekova sunčevoj svetlosti zabeleženo u 10,9 odsto domaćinstava, čuvanje lekova u kuhinji, kupatilu i garaži kod 38,3 odsto, a skladištenje na dohvat dece u 76 odsto slučajeva. Lekovi koji se više ne koriste najčeće se nedozvoljeno odlažu u životnu sredinu u 92,1 odsto domaćinstava.

Farmaceuti stoga ističu da se lekovi čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mestu, odnosno na temperaturu do 25 stepeni.

Apotekari savetuju i da se antibiotici tokom vrelih dana čuvaju u frižideru, jer bi u protivnom mogli izgubiti stabilnost i efikasnost.

Lekove protiv epilepsije, lekove za srce ili hormonske terapije zbog osetljivosti ne bi trebalo izlagati višim temperaturama ili jačoj svetlosti.

Kapi za nos, kapi za oči i kapi za uši, kao i vaginalne tablete, potrebno je čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni, a kapi za oči neophodno je baciti najkasnije 30 dana nakon otvaranja.

Kada je reč o putovanjima, stručnjaci poručuju da se lekovi drže van prtljažnika ili kasete blizu volana, gde temperatura može biti znatno viša.

Ukoliko je potrebno da na put ponesete lekove koji zahtevaju hlađenje poput insulina, ili antibiotika, obavezan je ručni frižider, ali je potrebno voditi računa da lek ne dođe u direktan kontakt sa ledom ili hladnim pakovanjem, čime bi bio izložen preniskim temperaturama koje bi ga takođe mogle odštetiti.

U skladu sa tim, preporuka stručnjaka je da se kutija leka upakuje u hermetički zatvorenu plastičnu kutiju. Za putovanje avionom savetuju da se lekovi nose u ručnom prtljagu.

Tokom letnjih vrućina, kako kažu stručnjaci, najbolje je za prenos lekova koristiti termo torbe ili futrole za prenos lekova.