11. jul 2024 12:22

Milun Todorović: Činimo sve da ne dođe do restrikcije vode, mnogo je nesavesnih građana u Čačku

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JOVAN NIKOLIĆ

ČAČAK - Mnogo je učinjeno kako bi se predupredile posledice sušnog leta na sistem vodosnabdevanja u gradu na Moravi, rekao je gradonačelnik grada Čačka i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, Milun Todorović.

"U ovom trenutku, 510 sekundnih litara vode troši grad Čačak. Borimo se pre svega sa biološkim minimumom na hladnoj rezervi Ševelj. Kada budemo završili branu Svračkovo, situacija će biti mnogo povoljnija za sve korisnike vodosistema Rzav. Za sada smo vrlo dobri. Činimo sve da ne dođe do restrikcije”, rekao je Todorović.

Grad Čačak, najveća je od pet lokalnih samouprava koja se vodom napaja sa vodosistema „Rzav”.

Todorović je apelovao na građane da racionalno koriste vodu, samo za najneophodnije potrebe ali, kako je rekao, potrošnja je drastično veća od toga, pogotovo u prigradskim delovima Čačka.

„Mi u naselje Lipnicu upumpavamo 20 sekundnih litara vode, a građani troše 23 sekundna litra. Dakle, nemoguće je sve to postići i opravdano sumnjamo da mnogi nesavesni korisnici zalivaju svoje bašte. To nije ni ugodno, ni normalno, a ni lepo, da neko zaliva, a da neko nema vodu. Poseban fokus je na mesnu zajednicu Lugovi, da se vodosistem Bačevac što pre stavi u funkciju. Sledeće sedmice treba da potpišemo ugovor sa izvođačem, vredan dva miliona evra da se potpuno sanira to rudarsko okno”, naglasio je Todorović.

Nakon današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, Todorović je istakao da je stanje u gradu Čačku po pitanju odlaganja otpada kompleksno još od maja meseca i požara na regionalnoj deponiji Duboko u Užicu.

"Od tada smo smeće odvozili prvo u Kraljevo, a zatim do danas u Knić. Skoro 4.800 tona komunalnog otpada imamo na transfer stanici. Činimo sve da već od ponedeljka krenemo sa odvoženjem tog otpada u Kragujevac i to bez naknade. Zajedno sa resornim ministarstvom činimo sve da dobijemo makar privremenu dozvolu za regionalnu deponiju Duboko, da možemo da nastavimo tamo da odlažemo otpad, a da selektujemo suvu frakciju na našoj transfer stanici”, kazao je Todorović.

Kao trajno rešenje odlaganja otpada, Todorović ističe izgradnju spalionice i naglašava da se na tome u gradu Čačku radi već duže od godinu dana.

Od početka godine do danas na teritoriji grada Čačka zabeležen je 141 požar što je tri puta više u odnosu na isti period lane.

„Dosta je nesavesnih građana, pogotovo na seoskom području, kada se pale strnjišta, iako je zakonom zabranjeno da se vatra pali na udaljenosti manjoj od 200 metara od šume”, rekao je Todorović.