11. jul 2024 12:35

Goran Mihajlović: Od 17. jula sledi blagi pad temperature od tri do pet stepeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Mihajlović: Od 17. jula sledi blagi pad temperature od tri do pet stepeni

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pomoćnik direktorka Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović izjavio je danas da se od 17. jula u Srbiji očekuje blagi pad temperature od tri do pet stepeni u odnosu na visoku maksimalnu temperaturu u narednih nekoliko dana, koja će u većini mesta biti između 36 i 40 stepeni.

"U urbanim sredinama i dalje ćemo imati minimalnu temperaturu preko 20 stepeni, odnosno ono što se u meteorologiji zove tropske noći", rekao je Mihajlović za Tanjug.

Mihajlović kaže da za sada nema najava da bi moglo da dođe do superćelijskih oluja, ali dodaje da će ona biti blagovremeno prognozirana ukoliko bude uslova za superćelijske nepogode.

Na pitanje da li je sve što nam se dešava sa vremenom posledica zagrevanja planete, Mihajlović je odgovorio da, iako sve ono što se odnosi na globalni porast temperature ili klimatske promene jesu procesi koji se vezuju za nekoliko desetina godina zbog čega se vreme u jednoj godini ne može okarakterisati kao klimatska promene, evidentno je da poslednjih 30-40 godina postoji porast temperature koja za posledicu ima česte i intenzivnije ekstremne situacije.