12. jul 2024 10:11

Na putevima Srbije sprovodi se kampanja "Vozi odmoran"

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

VRČIN - Na putevima Srbije od 5. jula se sprovodi kampanja "Vozi odmoran", usmerena na domaće i tranzitne putnike, sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju usled umora.

Pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaj Svetlana Miljuš izjavila je da su po broju saobraćajnih nezgoda jul i avgust najnebezbedniji meseci.

"Prepoznali smo da je jedan od najuticajnijih faktora saobraćajnih nesreća umor. Kampanja je namenjena našim i tranzitnim putnicima i upravo zbog toga smo uradili flajere na srpskom, nemačkom, engleskom i turskom kako bi nas razumeli učesnici u saobraćaju koji nisu sa našeg govornog područja", rekla je Milijuš na naplatnoj rampi Vrčin, gde se nalazi kamper "Vozi odmoran".

Intext service Video

Flajeri će biti deljeni na graničnim prelazima i stanicama EKO Srbije.

"Kamper će biti i na odmorištima i svim najoptećenijim putnim pravcima", kazala je Milijuš.

Ona apeluje na građane da provere tehničku ispravnost vozila pre polaska na put, kao i da se raspitaju o zadržavanju na graničnim prelazima.

Intext service Video

"Jako je bitno da na put krenu naspavani i odmorni, da ne voze u periodu dana kada inače spavaju jer je najveća stopa rizika za nastanak saobraćajne nezgode u periodu od četiri do šest sati ujutru", rekla je Milijuš i preporučila pauze na svaka dva sata u trajanju od 15 minuta.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Nebojša Mandić ističe da je zadovoljan kampanjom, jer se aktivnosti za sada odvijaju po planu.

Intext service Video

Mandić navodi i da je odmoran vozač zapravo siguran vozač.

"Vožnja u umornom stanju može imati iste posledice kao vožnja pod dejstvom alkohola. AMSS apeluje na vozače da dobro isplaniraju svoje putovanje, da pre svega voze odmorni i naspavani, kao i da se raspitaju o stanju na putevima", rekao je Mandić.

On dodaje da je bezbednost u saobraćaju kolektivna odgovornost.

"Apelujem na građane da prave česte pauze i ne precenjuju svoje mogućnosti, kako bi zaštitili pre svega sebe, a potom i ostale učesnike u saobraćaju", rekao je on.

Intext service Video

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić kaže da je letnja turistička sezona period kada strada najviše putnika na našim putevima, te da je od početka jula u gotovo 1.000 saobraćajnih nesreća 11 osoba izgubilo život.

"Na nama je da učinimo sve kako bismo bezbednosti saobraćaja učinili što povoljnijom. Prisutni smo na najfrekventnijim putnim pravcima i preventivno delujemo u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja", rekao je Nikolić.

Rukovodilac Odeljenja za odnose sa javnošću JP "Putevi Srbije" Ljerka Ibrović ističe da su na svim VMS portalima na putevima Srbije postavljeni slogani kampanje "Vozi odmoran" i glavna poruka, a to je odmor na svaka dva sata.

Intext service Video

"Naši auto-putevi i brze saobraćajnice su u skladu sa evropskim standardima. Imaju dosta odmorišta i uslova za odmor", rekla je Ibrović.

Ona naglašava da je ove godine, prvi put, pokrenuta i nagradna igra u okviru te kampanje.

"Mi poklanjamo 50 TAG uređaja, za prolazak na naplatnim stanicama bez zaustavljanja, bez kontakta, brzo i jeftino", rekla je Ibrović.

Pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Zlatić navodi da je njihov zadatak, u okviru ove kampanje, da građane informišu o najbližim odmorištima u Srbiji, kako bi napravili pauzu i odmorili.

"Pozivam sve da dođu u naš info centar i da koristeći kartu Srbije odaberu odmorište za sebe gde će napraviti kratku pauzu ili možda čak i prespavati", poručila je Zlatić.

Service Photo Gallery

Putnici u okviru kampanje, na putevima Srbije, dobijaju flajere, fluorescentne prsluke, prvu pomoć, zaštitu od sunca za vetrobranska stakla, majice, priveske za ključeve, flajer u obliku lepeze i promo materijal "Doživi Srbiju", kao i kafu i vodu.

Kampanja će se kroz brojne aktivnosti sprovoditi do sredine septembra u organizaciji Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Javnog preduzeća "Putevi Srbije", Auto-moto saveza Srbije (AMSS), Turističke organizacije Srbije i kompanije "EKO Srbija".