14. jul 2024 18:59

Ministarstvo zdravlja: Preventivne preglede obavilo skoro 16.000 građana

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Danas je u više od 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije ukupno 15.917 građana obavilo preventivne preglede.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio je svim građanima koji su i danas ukazali poverenje svojim lekarima i u nekoj od zdravstvenih ustanova proverili svoje zdravlje.

Takođe, zahvalio je i lekarima, koji su i ovoga puta, kako je rekao maksimalno odgovorno i apsolutno profesionalno obavili preglede građana.

"Jako nam je važno da građani prihvate prevenciju kao osnov očuvanja zdravlja, a današnji odziv, u jeku godišnjih odmora, govori da to polako uspevamo", rekao je Lončar.

On je poručio da prevencija spasava živote.

"Mi se u Ministarstvu zdravlja trudimo da slušamo građane, njihove potrebe, kao i kritike, sugestije i ideje, i zato nastavljamo sa ovom akcijom, još jače, od septembra. Velika zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na trudu i profesionalnom pristupu, to je ono što nam treba, samo tako jačamo poverenje građana u naš sistem", istakao je on.

Svi građani, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, mogli su danas od 08.00 do 17.00 časova, bez zakazivanja i uputa, da obave pregled kod specijaliste endokrinologije, urade ultrazvuk štitne žlezde, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

I ovoga puta, svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku.

Kako navodi Ministarstvo zdravlja, od početka ove akcije pregled je obavilo blizu 115.000 hiljada građana.