24. jul 2024 21:38

Advokat Nebojša Vlajić: Srećko Sofronijević iz Zvečana pušten da se brani sa slobode

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

ZVEČAN - Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević koji je je uhapšen sredinom aprila na prelazu Brnjak, pušten je danas da se brani sa slobode, izjavio je za Tanjug njegov advokat Nebojša Vlajić.

"'Sofronijević je danas pušten, ukinut mu je pritvor i braniće se sa slobode", rekao je Vlajić i dodao da mu je prihvaćeno jemstvo koje je predložio pre mesec dana, a sud je danas doneo rešenje kojim mu je ukinut pritvor.

"Sud je nekoliko nedelja ćutao, odnosno nije odlučio o tom predlogu, dok se juče javni tužilac s time nije složio. Pošto se on složio, sud onda smatra da mu je posao olakšan i danas je doneo takvo rešenje da se odredi jemstvo i da se pritvor ukine", rekao je Vlajić.

Advokat je naveo da su posle podne obavili sve tehničke poslove koji su bili neophodni i da je Sofronijević pred kraj dana pušten, kao i da se sada nalazi u svojoj kući i da će se braniti sa slobode.

On je istakao da se postupak protiv Sofronijevića i dalje vodi, ali da će on biti u svom domu i odazvati se na poziv suda.

"On može sada da se normalno kreće, radi, putuje, ide na posao, da bude sa decom i porodicom, da živi normalno", rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, Sofronijević nije kriv i to je bio stav odbrane od početka, istakao je Vlajić.

"I sama činjenica da Srećko nikada nije bežao i napuštao svoju kuću govori da on nema osećanje krivice jer nije kriv. On nije učinio to za šta su ga optužili", ukazao je advokat. 

Intext service Video

Prema advokatovim rečima, Sofronijević je žrtva čitavog tog događaja i dodao da je to poznato sudu, kao i tužiocu.

"Međutim, oni ne obraćaju pažnju na to. On nikada nije bežao i uhapšen je na granici. Onaj koji beži ne javlja se policiji gde zna da će biti legitimisan. Prema tome, da je imao nameru da beži, on se tu ne bi pojavio", objasnio je Vlajić.

Dodao je da Sofronijević želi da se ova situacija reši, da se dokaže njegova nevinost, kao i da može da živi kao normalan čovek - da uživa u životu sa svojom porodicom.

"Naravno da ćemo dokazivati da je Srećko nevin i to će se jednoga trenutka i dokazati. Mislim da sada nije ovoliki pritisak ni na sudu jer predmet više nije pritvorski i mislim da će ova redovna procedura u kojoj ovaj postupak treba da se sudi malo i doprineti lakšim i boljim utvrđivanjima", rekao je Vlajić.

Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapšen je 13. aprila na administrativnom prelazu Brnjak i sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra, a u trenutku hapšenja bio je sa suprugom.

Kancelarija za KiM saopštila je tada je da je Sofronijević prethodno teško ranjen 13. oktobra 2021. godine od strane ''pripadnika Kurtijeve Rosu policije'' koja je tada upala na sever Kosova i Metohije kako bi izazvala incidente.

Kako je saopšteno, Sofronijević se mesecima oporavljao od posledica ranjavanja, a metak je primio ''dok su pripadnici Rosu bacili suzavac u njegov komšiluk, a on pokušao da skloni dete".

Advokat Vlajić istakao je da je pre više od mesec dana zatražio da se on brani sa slobode, kao i da mu se umesto pritvora, odredi jemstvo.