9. septembar 2024 14:13

U nastavku suđenja Kecmanovićima ispitani svedoci i veštak

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu je u nastavku suđenja roditeljima dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole, ispitan DNK veštak.

Punomoćnik oštećenih Marko Janković je po završetku suđenja novinarima rekao da su danas ispitani nastavnica istorije koja je ranjena tada, dadilja maloletnog K.K. koji je masakr počinio i DNK veštak.

On je naveo da je ispitivanje DNK veštaka trajalo kratko, dodajući da se ništa nije promenilo u odnosu na ono što je postojalo u fazi istrage, a koje se odnosi na to veštačenje.

Intext service Video

Punomoćnica oštećenih Zora Dobričanin je istakla da iako se bliži kraj ovog postupka, oni neće prestati da tragaju za saučesnicima ovog zločina.

Advokat Irina Borović branilac porodice Kecmanović je navela da je ispitan sudaki veštak, nije mogla da precizira šta je veštak rekao, ali je navela da je težište bio deo optužnice koji se odnosi na Miljanu Kecmanović.

Sa današnjeg suđenja je izostao svedok iz strelja

ne koji je bio pozvan, a kako je rekao Janković on bi trebalo da svedoči u petak kada se ovo suđenje nastavlja.

Na prethodnom ročištu, majka Miljana Kecmanovic iskoristila je svoje zakonsko pravo da ne svedoči u ovom postupku.

Tada su ispitani policajci koji su radili uviđaj u stanu Kecmanovica nakon masakra.

Intext service Video

U ovom predmetu sudi se roditeljima dečaka, Vladimiru i Miljani Kecmanović i instruktoru streljane Nemanji Marinkoviću, koji je optužen za krivično delo davanje lažnog iskaza.

Vlasnik streljane u kojoj je maloletni K.K. učio da puca, Ratko Ivanović, je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kog ga je sud oglasio krivim 

za krivično delo davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu kućnog zatvora od šest meseci.

Miljana i Vladimir Kecmanović su na prethodnim suđenjima izneli odbranu i negirali krivicu. Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

Service Photo Gallery

Otac dečaka, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Majka Miljana Kecmanović je optužena jer je njen DNK pronađen na jednoj čauri u učionici u kojoj je masakr počinjen.

Dečak K.K, koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja.

Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.