26. septembar 2024 13:04

Advokat Stefan Stefanović: Nedolazak Blažićeve porodice je nepoštovanje žrtava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokat Stefan Stefanović: Nedolazak Blažićeve porodice je nepoštovanje žrtava

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Punomoćnik porodice ranjenih i ubijenih u selima Malo Orašje i Dubona Stefan Stefanović smatra da je nedolazak u sud članova porodice optuženog za zločin, nastavak nepoštovanja porodice žrtava i suda. 

Stefanović je u izjavi novinarima nakon današnjeg suđenja podsetio da je branilac Uroša Blažića, optuženog za zločin, dostavio overene izjave članova porodice optuženog da oni koriste svoje pravo da ne svedoče u postupku, na šta je tužilac predložio da se oni novčano kazne i dovedu policijskim putem. 

Punomoćnik je naveo da se sutra nastavlja saslušanjem svedoka koji su predloženi, kao i svedoka za kojeg se, kako je rekao, sumnja da je to veče bio sa Blažićem u automobilu.

Nebojša Perović, punomoćnik oštećenih, je ocenio da reči svedoka da je kriv neki steroid za to što je učinio Blažić, nastavljaju bol i patnju porodicama stradalih i ranjenima. Perović je istakao da je zbunjujuće i nezakonito da advokat donosi overene izjave svedoka, dodajući da svedoci i postupku ne mogu da imaju advokate.

Punomoćnik smatra da je pošteno da Blažići dođu pred sud i iskažu poštovanje prema žrtvama, i prema porodicama koje su ostale bez dece. 

Članovi Blažićeve porodice ne žele da svedoče na suđenju

U Specijalnom sudu u Beogradu u današnjem nastavku suđenja Urošu Blažiću za ubistvo devet i ranjavanje 12 ljudi, njegov branilac je dostavio izjave članova porodice okrivljenog u kojima oni koriste svoje zakonsko pravo da ne svedoče.

Branilac Blažića je sudu dostavio izjave overene kod notara u kojima članovi porodice navode da koriste svoje zakonsko pravo jer su u rodbinskom odnosu sa okrivljenim, da ne svedoči.

Postupajući tužilac je sudu poredložio da ih novčano  kazni i pozove na sledeće suđenje, sa čim su se složili i punomoćnici oštećenih.   

Tužilac je naveo da na taj način članovi porodice Blažić pokazuju nepoštovanje svih u sudnici, a pogotovo oštećenih. Suđenje se nastavlja iskazom oštećenog Nemanje Ilića.

Ranjeni mladić iz Malog Orašja rekao da se najviše plaši Blažićevog izlaska iz zatvora

Nemanja Ilić, jedan od mladića ranjenih u Malom Orašju, u masakru prošle godine za koji je okrivljen Uroš Blažić, danas je u nastavku suđenja istakao da je njegov najjači strah šta će biti za 20 godina, aludirajuću na godinu kada bi Blažić u slučaju maksimalne zatvorske kazne izašao iz zatvora.

Na pitanje punomoćnika čega se najviše plaši, Ilić je rekao da se plaši šta će biti za 20 godina, jer s obzirom da Blažić u trenutku zločina nije imao navršenu 21 godinu njemu po Zakonu sud može da izrekne maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina. Ilić je najpre detaljno ispričao kako se tog 4. maja prošle godine sa prijateljima sastao u dvorištu škole u Malom Orašju, gde su sedeli okupljeni oko vatre. U jednom trenutku je čuo pucnjavu i najpre pomislio da su petarde, međutim ubrzo je shvatio da neko puca po njima i pokušao da ustane, ali je pao.

Ilić je naveo da je video siluetu osobe koja ima pušku i puca rafalnom paljbom po njima i dodao da je čuo da njegovi drugovi zapomažu i pozivaju upomoć. On je rekao da je shvatio da je ranjen tek kada je osoba koja je pucala otišla, i kada je pokušao da ustane. Ilić je pozvao svog oca i objasnio mu, a ubrzo su stigli i prevezli ga u bolnicu. Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih Ilić je rekao da i dalje trpi jake bolove zbog povreda koje je zadobio tad, kao i da ne može da sedi već samo da stoji ili leži, a u sudnicu je danas došao sa štakama.

Nakon njega svedočila je Jelena Pantić koja je ispričala da živi u Duboni u blizini mesta gde je Blažić pucao, kao i da je te noći sa terase videla njega kako puca po deci. Pantić je ispričala da je u tom trenutku od straha vrisnula, nakon čega se Blažić okrenuo ka njoj i počeo da puca. Svedok je navela da je tada sakrila decu ispod stola i pozvala policiju.

Milenko Bjekić u čijem stanu u Mladenovcu su bili prijavljeni članovi porodice Blažić je naveo da su oni samo formalno bili prijavljeni u stanu i da nisu u njemu živeli. Bjekić je rekao da je njega Radiša Blažić, Urošev otac, zamolio da ga prijavi kao da živi u tom stanu kako bi od vojske dobio stan u Mladenovcu a ne u Kragujevcu. Svedok je istakao da su Blažići tri puta ušli u stan a da nikad nisu živeli u njemu.

Ispitan Blažićev prijatelj, suđenje se nastavlja sutra

U nastavku suđenja Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona, danas je ispitan njegov prijatelj Viktor Đorđević. Đorđević je rekao da se sa Blažićem druži dve ili tri godine i da je često odlazio kod njega, kao i da su u dva navrata iz dva pištolja pucali, jednom u svinju, a drugi put u džak u podrumu kuće u Šepšinu. Svedok je naveo da mu je Blažić rekao da je to pištolj njegovog oca.

Tužilac je Đorđevića pitala o grupi u kojoj je Blažić najavio da će napraviti masakr, odnosno na koju je poslao poruku "Idem da napravim masakr", na šta je svedok rekao da on nije ni pomislio da će Blažić to stvarno učiniti.  Đorđević je pričao i o steroidima za koje je znao da je Blažić uzimao, i podelio svoje iskustvo sa tim steroidom, navodeći da je imao promene raspoloženja, odnosno da je bio tužan i da je plakao, a nakon toga bi postao agresivan.

Ispitan je i Blažićev dugogodišnji prijatelj Nikola Mijačić, koji je odgovarajući na pitanja tužilaštva i punomoćnika, ispričao da Blažića zna od prvog razreda osnovne škole i da je bio "normalan dečko". Mijačić je naveo da mu je Blažić rekao da će uzimati 500 grama steroida trembolona, što je, kako on smatra, velika doza. Na pitanje da li smatra da je zbog tog steroida "poludeo", Mijačić je rekao: "Znam ga 10 godina, bio je normalan i onda je uzeo trembolon i nakon 10 dana je ovo napravio". Na iskaz ovog svedoka su primedbe stavili tužilac i jedan od punomoćnika oštećenih.

Suđenje se nastavlja sutra za kada su pozvani novi svedoci, a sudija je navela da su za sutra pozvani i članovi Blažićeve porodice koji su danas po advokatu poslali overene izjave da koriste svoje zakonsko pravo da ne svedoče u postupku.

Sudija je navela da su oni u obavezi da ispoštuju sud i ovaj postupak, a ukoliko ne dođu na sutrašnje suđenje pozvaće ih na način na koji je predloženo, odnosno kako je tužilac to predložio. Postupajući tužilac je na početku današnjeg suđenja sudiji predložio da ih novčano kazni, ukoliko ne dođu na suđenje.

Porodice ubijenih i ranjenih u masovnom ubistvu kod Mladenovca stigle u sud

U Specijalni sud u Beogradu stigli su članovi porodica ubijenih i ranjenih u masakru kod Mladenovca, gde danas treba da svedoče u nastavku suđenja Urošu Blažiću optuženom za ubistva devet i ranjavanje 12 osoba.

Oni su ušli u zgradu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu gde se iz bezbednosnih razloga održava ovo sudjenje, dok ovaj predmet sudi Viši sud u Smederevu.

Oštećeni nose crne majice na kojima je ispisan datum 4.5.2023. sa porukom “Živite”. Stražari su ih sproveli u deo sudnice namenjen publici, odakle će pratiti današnje suđenje. Pored roditelja u sud su stigli i oštećeni koji nisu ispitani na prethodnom suđenju.

Za današnje suđenje je predviđeno saslušanje članova porodice Blažić, a pozvani su i prijatelji i bivša devojka Uroša Blažića.

Uroš Blažić i njegov otac Radiša Blažić su sprovedeni iz pritvora Specijalnog suda u kom su od hapšenja 4. maja prošle godine. Viši sud u Smederevu koji vodi ovo sudjenje, iz bezbednosnih razloga zaseda u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.