28. oktobar 2024 13:48

Advokati: Veoma važan iskaz veštaka da je Blažić bio uračunljiv prilikom masakra

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Veoma je važan današnji iskaz veštaka u kom se navodi da je Uroš Blažić prilikom izvršenja masovnog ubistva bio uračunljiv i da nije delovao na mah, ocenili su punomoćnici članova porodice ubijenih i ranjenih u selima Malo Orašje i Dubona.

"Veoma je važan današnji iskaz veštaka da je Blažić u trenutku izvršenja zločina bio uračunljiv, odnosno da je svesno počinio masovno ubistvo", rekao je Siniša Mašović jedan od punomoćnika.

Mašović je istakao da nije opravdana teza odbrane da je Blažić bio pod uticajem pojedinih suplemenata koji su uticali na njegovo psihičko stanje, jer za to nema dokaza, već je veštak rekla da nije bio u afektivnom stanju i da nije delovao na mah.

Intext service Video

On je zatražio od suda da se razjasni kako je puška kojom je zločin izvršen iako se navodi da je predata kompaniji koja radi izvoz oružja, pa je pitanje kako je bila kod Blažića.

Advokat Nebojša Perović je naglasio da je veštak jasno rekla da je Blažić slobodnom voljom i željom počinio zločin, a dodao je i da je želeo da mu postavi nekoliko pitanja međutim Blažić mu je odgovorio "Tebi neću da odgovorim".

Intext service Video

Punomoćnik oštećenih Stefan Stefanović je podsetio da je u sudnici prikazan snimak na kom je Radiša Blažić sa revolverom što je naveo da je dokaz protiv njega.

On je najavio i da očekuju završne reči 25. novembra, dok će 14. novembra biti saslušani veštaci.

"Neuropsihijatar u svom nalazu je izjavila da je Uroš uračunljiv i svestan, da je bilo odsustvo afekta. Ceo masakr hladne glavu, nije bio pod psihoaktivnim supstancama. To je najšokantnije", naglasio je Stefanović.

Milisav Todorović otac ubijenog Dalibora Todorovića je naveo da Blažić nije želeo da odgovara na pitanja advokata Nebojše Perovića "jer je znao da će biti uhvaćen u laži". 

Blažić negodovao: Veštaci od mene prave ludaka i krvoločnog ubicu

Uroš Blažić optužen za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona je danas u nastavku suđenja rekao da veštaci od njega hoće da naprave "ludaka, psihopatu i krvoločnog ubicu".

On je izneo primedbu na nalaz i mišljenje veštaka psihijatra koja je prethodno ispitana, jer, kako je naveo, nije mu jasno kako je 2022. godine da na VMA prošao sve psiho -testove za upis na Vojnu akademiju, a da je posle godinu dana ocenjen kao "ludak, psihopata i krvoločni ubica".

Sudija mu je ukazala da veštak to nije rekla.

Intext service Video

Prilikom prolaska od optuženičke klupe ka sudskoj govornici Blažić se smejao.

U nastavku suđenja Blažiću ispitani veštaci

U Specijalnom sudu u Beogradu danas su u nastavku suđenja Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba, ispitani veštaci.

Psihijatar Marija Panić, član komisije veštaka koj su veštačili Uroša Blažića i njegovog oca Radišu Blažića koji je optužen za nedozvoljeno držanje oružja, municije i eksplozivnih materija, rekla je da kod Uroša Blažića nije uočena duševna poremećenost, te da je on mlađa punoletna osoba koja je još uvek u razvoju.

Panić je istakla da su Blažićeve kognitivne funkcije bile očuvane tokom zločina i nakon njega, kada je davao iskaz u tužilaštvu.

Ona je navela i da to što je Blažić detaljno opisao zločin ukazuje da je u tom trenutku bio sposoban da razume šta čini, dok je na pitanje tužioca rekla da on nije pominjao da je koristio steroide.

U sudnici prikazana Blažićeva poruka "idem da pravim masakr"

U nastavku suđenja Urošu Blažiću optuženom za masovno ubistvo u selima kod Mladenovca, prikazana njegova poruka na društvenoj mreži u kojoj je najavio zločin.

U sudnici je prikazana poruka "Sedam u kola, idem da pravim masakr", koju je Blažić uputio Viktoru Đorđeviću koji je inače svedočio u postupku.

Ubrzo nakon toga je, prema navodima iz optužnice Blažić počinio zločin, dok je prikazana i prepiska sa iste aplikacije, a između nekoliko ljudi u kojoj se vidi da se Blažić sukobio sa jednom devojkom.

Nakon audio snimka koji je zabeležen u aprilu 2023. godine, a na kom Radiša, Uroš i Biljana Blažić pričaju o nelegalnom oružju, tužilac je postavila pitanje Urošu Blažiću o kom oružju je reč na šta je on odgovorio da je to samo revolver za koji je kako tvrdi Blažić imao dozvolu.

Uroš Blažić doveden u sud

Uroš Blažić doveden je u Specijalni sud u Beogradu gde bi danas trebalo da mu se nastavi suđenje za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona.

Pored Uroša Blažića doveden je i njegov otac Radišom Blažićem pod pratnjom marica.

Članovi porodica ubijenih i ranjenih su pristižu i ulaze u sud.

Oni se nalaze u pritvoru od hapšenja, a Uroš Blažić od 5. maja prošle godine.