13. septembar 2023 11:33

Ivković: U velikoj akciji suzbijanja ilegalne migracije pronađena je 371 osoba

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Ajdin Kamber, ilustracija

BEOGRAD - Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je danas da su pripadnici MUP-a u akciji suzbijanja ilegalnih migracija u utorak na teritoriji grada Subotice, Kikinde i Sombora pronašli 371 osobu i da su svi sada smešteni u adekvatne prihvatne centre.

"U samoj akciji na teritoriji grada Subotice pronašli smo i tri automatske puške, jednu poluautomatsku pušku i jedan pištolj", rekao je Ivković za RTS-a.

Dodao je da pronalaženje oružje ne govori automatski da su svi migranti opasni.

"Tu se radi o krijumčarskim grupama, čiji je osnovni zadatak da ta lica koja dolaze u Republiku Srbiju prebace u zemlje Evropske unije. U svom delovanju, naravno, pokušavaju i da nametnu neke svoje zakone. Međutim, jučerašnja akcija pokazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom ne dozvoljava da bilo ko krši i remeti zakone Republike Srbije", istakao je Ivković.

Ivković je rekao i da je pored ovih gradova bilo akcija i na teritoriji Beograda, Šapca i u Pirota i ukupno je tokom jučerašnjeg dana 619 migranata smešteno u prihvatne centre.

Naveo je da je u 18 prihvatnih centara ukupno smešteno 3.236 migranata.

Kako je naglasio, tokom akcije kontrolisano je više od 200 taksi vozila, oduzeto je 43 taksi vozila zbog kršenja propisa iz oblasti pružanja taksi usluga, kao i više od 40 objekata u kojima se pružaju usluge smeštaja.

"Podneli smo četiri krivične prijave. To su hoteli, hosteli, kuće koje se iznajmljuju. Podneli smo 16 prekršajnih prijava i četiri krivične prijave za krivično delo, nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi. I mi ćemo nastaviti sa tim aktivnostima“, kaže Ivković.

Kako je rekao, u ovoj akciji prvi put su pronađeni i izviđači u krošnjama drveća.

Napomenuo je da su šume mesto gde se migranti trenutno skrivaju, a kako je objasnio šuma kod Subotice gde se skrivaju migranti je veličine 6.800 hektara.