29. novembar 2023 11:51

Saša Živanović: Veliki broj internet korisnika izazov za identifikovanje pošiljaoca dojava bombi

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stručnjak za visokotehnološki krinimal Saša Živanović rekao je danas da, iako Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima sve adekvatne korake nakon dojave o bombama, veliki broj internet korisnika mreža predstavlja izazov za policijske službenike da bi identifikovali pošiljaoce takvih pretnji.

"Istrage u kojima se vrši identifikovanje izvršilaca, zbog decentralizovanog funkcionisanja na internet mreži, uzimajući u obzir da danas gotovo 68 odsto čovečanstva, odnosno preko pet milijardi koristi interet mrežu, predstavlja izazov za policijske službenika. Te istrage zavise od međunarodne policijske saradnje i međunarodne pravne pomoći, gde su neophodni podaci za identifikovanje uređaja, a ne izvršilaca, uslovljene međunarodnom saradnjom", objasnio je on za Tanjug povodom velikog broja dojava o bombama u osnovnim školama u Beogradu.

Živanović kaže da je ta međunarodna saradnja u Srbiji potkovana i pravnim mehanizmima jer je država odavno usvojili konvenciju Saveta Evrope o sajber kriminalu, sa dodatnim protokolima.

Kako je naveo, jedan od većih izazova u ovakvim istragama su nebrojeni servisi koji pruža internet mreža, poput virtuelnih privatnih mreža, proksi servera, anonimajlera, gde se može sakriti identitet.

Naglasio je da za sve bezbednosne službe u Srbiji ne postoje lažne dojave o bombama, jer sve bezbednosne službe reaguju na svaku pretnju, pogotovo na pretnje koje su usmerene na najranjiviju populaciju - decu.

"Učinioci svega ovoga mogu biti od pojedinca, pa do profesionalnih obaveštajnih službi koje sve to rade. Koji su motivi, ja vam to ne mogu reći, ali poslednje pretnje su isključivo usmerene samo na obrazovne institucije i, koliko pratim, vidim da je jedan medijski servis isto bio izložen skoro ovakvim pretnjama", naveo je Živanović i dodao da je dobro što bezbednosne službe u Srbiji na svaku pretnju, iako je lažna, adekvatno odgovaraju.