6. mart 2024 10:54

Eparhija bačka SPC: Napadnut sveštenik u novosadskom naselju Liman

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

NOVI SAD - Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da je u utorak poslepodne u novosadskom naselju Liman, fizički napadnut sveštenik B.M. prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti.

Napad je izvršio za sada nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu, a incident je prijavljen novosadskoj policiji i u toku je istraga.

"Napad je očigledno motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim napadima na SPC, naročito poslednjih meseci kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne", navodi se u saopštenju.

Kako se pojašnjava poslednjih dana su pojedini mediji pisali protiv inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu.

"Ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani", navodi Eparhija.

Istovremeno, Eparhija je pozvala sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo "izleči i upristoji", jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu, navela je Eparhija.

Gradske vlasti u Novom Sadu najavile su nedavno da je u planu izgradnja hrama u blizini gradskog kupališta Štrand na Dunavu, dok je Eparhija tada navela da će on biti posvećen Svetim mučenicima bačkim postradalim u pogromu u Bačkoj od 1941. do 1944. godine, naročito u Novosadskoj raciji.