12. jul 2024 15:34

Carinici na Gradini sprečili krijumčarenje droge u teglama, džema, senfa i ljutenice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Carinici na Gradini sprečili krijumčarenje droge u teglama, džema, senfa i ljutenice

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

GRADINA - Carinski službenici su na graničnim prelazima Srbije u prethodnih nekoliko dana kroz redovne i vanredne kontrole sprečili niz pokušaja prenošenje droge preko granice zakamuflirane u predmetima poput teglica džema, senfa i ljutenice, u baterijskoj lampi, puderu za stopala, dok su kod jednog putnika pronašli termos ispunjen dukatima.

Kako je saopštila Uprava carine, na izlaznoj strani prelaza Gradina u vozilu stranih registarskih oznaka koje se iz Holandije kretalo ka Turskoj, u ručnom frižideru koji su putnici nosili sa sobom zatečen je naizgled fabrički upakovan džem, senf i ljutenica, a u kojima je pokušano krijumčarenja marihuane i hašiša.

Dodali su da je nekoliko dana ranije, na istom prelazu, otkriven pokušaj krijumčarenja hašiša u unutrašnjosti baterijske lampe koju jedan putnik nije ispuštao iz ruku.

Pošto je to izazvalo sumnju carinika, baterijska lampa je pregledana, a u njenoj unutrašnjosti, umesto baterije - otkriven grumen droge umotan u foliju.

Iz Uprave carine ističu da je sličnan pokušaj zabeležen je pre dva dana na ulazu prelaza Kelebija, kada je otkriven pokušaj grupe mladih, koja je iz Švedske krenula ka Crnoj Gori, da nekoliko različitih vrsta droge (kokain, ketamin i kristal met) sakrije među stvarima, a tablete ekstazija - u puderu za stopala.

Sinoć su na ulazu prelaza Horgoš, carinski službenici kod putnika koji se iz Beča uputio ka Bugarskoj, pronašli termos ispunjen dukatima.

Kako su istakli putnik je umesto da prijavi dragocenosti, u termos sakrio 69 zlatnika Franc Jozef, 11 dukata platine i pet srebrnjaka.

U saopštenju dodaju da bi bilo lakše nabrojati mesta u vozilima ili telu gde nikada ništa nije pronađeno, jer su krijumčarenu robu carinici pronalazili i u vešu koji putnici nose na sebi, obući, čarapama, specijalnim pojasevima oko struka, jastucima, originalnim pakovanjima deterdženta, keksa, čaja i sokova, a početkom godine zabeležen je i slučaj skrivanja droge u bočicama od sapunice za pravljenje balončića.