15. jul 2024 12:39

Dačić: Severna Makedonija zamolila za pomoć u gašenju požara

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je iz Severne Makedonije telefonom stigao zahtev za pomoć zbog velikog broja požara koji su izbili na teritoriji te zemlje.

"Nismo još dobili zvanično, ali smo telefonski razgovarali. Zatražili su iz Severnom Makedonijom da im pomognemo što se tiče gašenja požara. Ima takvih zahteva i iz Republike Srpske. Ja mislim da mi imamo dovoljno kapaciteta da u isto vreme pomognemo u dve države, u humanoj akciji gašenja požara", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da će Srbija poslati helikoptere za gašenje požara, i dodao da ne želi da to bude ocenjeno kao slanje helikoptera zbog ostvarivanja vojne dominacije.

Vlada Severne Makedonije proglasila je juče kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje, a odlučeno je da zbog toplotnog talasa krizna situacija traje 30 dana.

Najveći požari su u Negotinskom i na planini Serta.

Tokom proteklog dana i noći ugašeno 17 požara, dok je devet i dalje aktivno i od jutros ih gase avioni i helikopteri.

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski najavio je da će toj zemlji uskoro stići pomoć u borbi protiv požara od Srbije, Slovenije, Crne Gore i Turske.

"Borimo se sa vatrenom stihijom izazvanom toplotnim talasom. U intenzivnoj smo komunikaciji sa više prijateljskih država od kojih očekujemo pomoć u gašenju požara u okviru njihovih mogućnosti", objavio je Mickoski na Fejsbuku.