16. jul 2024 10:00

Đorđe Milićević: Države u okruženju nikada nisu želele otvoren razgovor sa Srbijom

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je danas da države u okruženju nikada nisu želele otvoren razgovor sa Srbijom, već su insistirale da razgovaraju sa delom "moćne međunarodne zajednice".

Milićević je, govoreći o pet ključnih tačaka koje su usmerene protiv Srbije, a o kojima je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao da je jedna od njih i, kako je naveo, moralno sakaćenje naše zemlje.

"Moralno sakaćenje Srbije odnosi se na to da su države u okruženju uvek radile za interese drugih, kao i da nikada nisu želele da razgovaraju sa Srbijom", rekao je Milićević za TV Prva.

Dodao je da se moralno sakaćenje odnosi i na revizionizam, jer kako kaže, niko ne priča o Oluji i Jasenovcu, ali zato možemo čuti da je Srbija kriva za raspad Jugoslavije.

On je naveo da je druga tačka veoma važna, "a to je da ekonomski oslabite Srbiju, usporite evropske integracije, kao i da usporite ekonomski rast".

Milićević je istakao da je treća stvar o kojoj je Vučić govorio da je za sve to potrebna politička i medijska podrška.

"Medijska podrška ako sagledate svetske, evropske, regionalne i beogradske medije, vi jedino u Srbiji možete da kroz dnevnu štampu sagledate sve, i kritički osvrt i ono što je pozitivno. I to možete samo u Srbiji i ni u jednoj drugoj zemlji", kazao je on.

Milićević je istakao da je predsednik Srbije bio u pravu kada je rekao da postoji jedna koordinirana akcija kada se radi o medijima.

"Konkretno iz centara, iz Prištine, Zagreba, Sarajeva i Crne Gore, nećete pročitati ni jednu pozitivnu vest o predsedniku Vučiću i o Srbiji, ali ćete uvek pronaći negativne vesti", rekao je Milićević.

Kako kaže, nećete čuti čak ni vest da je Republika Srpska pre nekoliko dana donela odluku da neće krenuti ka razdruživanju.

"To bi trebalo da bude pozitivna vest ako govorimo o BiH u celini, a to nije bila vest. Zašto? Zato što žele da uvuku Srbiju u sukob i tada dolazimo do četvrte tačke", rekao je on.

Prema njegovim rečima, onda dolazite do one završne faze koja zapravo za njih treba da predstavlja kraj, a to je da Srbija nestane.

"Tu bi oni definitivno završili svoj posao i sve dok ne ispunjavate želje moćnika, sve dok ne ispunjavate želje onih velikih, po njihovom sudu nema mira i stabilnosti na Balkanu", zaključio je Milićević.