16. jul 2024 16:17

Aleksandra Joksimović: Srbija će na EPZ dati aktivan doprinos radu na evropskoj budućnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Nekadašnja ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović rekla je danas da je veoma značajno što će na četvrtom samitu Evropske političke zajednice (EPZ) u Londonu, kome će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić, Srbija biti predstavljena na najvišem nivou i što će moći da pruži aktivan doprinos zajedničkom radu na evropskoj budućnosti.

"Kao zemlja kandidat za članstvo u EU značajno je dati aktivan doprinos zajedničkom radu na evropskoj budućnosti i bezbednosti. Biće to prilika za veliki broj susreta predsednika Vučića sa evropskim liderima na marginama samita, kao i šansa za bliže upoznavanje sa britanskim premijerom i novoformiranom vladom", rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona je naglasila da će samit EPZ koji će se održati u Blenhajmu, rodnom mestu nekadašnjeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Vinstona Čerčila, biti prilika i da se britanski premijer Kir Starmer po prvi put predstavi u ulozi domaćina evropskim liderima.

"Biće to prilika i da se gosti samita bliže upoznaju sa britanskom vladom, u ranoj fazi njenog formiranja, samo dve nedelje otkako je izabrana. Starmer će imati šansu da još jednom potvrdi najavljenu politiku resetovanja odnosa sa EU i povratka većeg angažovanja Britanije u međunarodnoj politici", ocenila je Joksimović.

Ona je istakla da je forum zasnovan na ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona do sada pokazao promenljiv učinak.

"Posle uspešnog inicijalnog samita u Pragu, održana su dva samita bez značajnijih rezultata", ocenila je Joksimović i istakla da je to bilo posebno uočljivo na samitu u Španiji.

Ona je dodala da je u Španiji bio prisutan manji broj lidera i da je čak i sama zaključna konferencija za štampu izostala.

Na pitanje šta se može očekivati od četvrtog samita i kakve rezultate može postići Joksimović naglašava da treba biti oprezan u davanju ocena o krajnjim dometima i očekivanjima, jer ni ovog puta nije predviđena zaključna konferencija za štampu na kojoj bi bili prezentovani rezultati.

"Ali činjenica je da se lideri okupljaju posle nekoliko važnih izbora u EU i državama članicama, iz kojih su lideri i vlade dve ključne zemlje EU, Nemačke i Francuske, izašli značajno oslabljeni. Biće to važan signal postojanja svesti o potrebi zajedničkog delovanja Evrope, koje se može ojačati u izazovnim vremenima", ocenila je Joksimović.

Dodala je da je jedna od ideja formiranja zajednice bio koherentan odgovor demokratskih društava, na, kako je rekla, autoritarni režim Rusije.

Ona je ocenila da je porast podrške strankama ekstremne desnice, kao i levice u pojedinim državama članicama otvorio šire pitanje odbrane demokratije u Evropi.

"Za Starmera ovo je prilika za ostvarivanje benefita na evropskoj političkoj sceni, do koje mu je stalo. Zagarantovani uspeh u postizanju ovog cilja može se pokvariti samo nepredviđenim otvorenim nesuglasicama učesnika samita ili potpunim izostankom sadržaja skupa, što nije za očekivati", navela je Joksimović.

Ona je istakla da postoji mnogo tema koje opterećuju evropski kontinent, a koje zahtevaju stalnu i intenzivnu debatu.

"Da li će relativno neformalni forum, bez čvrstih struktura, sekretarijata i konkretnije forme, sa velikim brojem aktera, uspeti da postigne saglasnost oko konkretnih pitanja, ostaje nejasno", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da je domaćin samita najavio učešće više od 45 evropskih šefova država i vlada.

"Po prvi put pojaviće se i predstavnici NATO, OEBS-a i Saveta Evrope. Agenda će biti fokusirana na teme evropske bezbednosti sa snažnim naglaskom na Ukrajinu. Na agendi su i teme migracija, odbrane demokratije i energetika", istakla je Joksimović.

Ona je naglasila da, iako je inicijativa za održavanje samita u UK, potekla sa britanske strane i to u trenutku kada je većina evropskih lidera smatrala da ideja nije dobrodošla, zbog zaoštrenih odnosa Londona i Brisela tokom pregovora o Bregzitu, malo je falilo da samit bude otkazan.

"Bivši britanski premijer Riši Sunak je samit video kao opterećenje u izbornoj godini. Samo Makronovo insistiranje je sprečilo da London otkaže gostoprimstvo. Suprotno Sunaku, Starmeru je samit idealna prilika za političku promociju, u idealnom vremenskom okviru", istakla je Joksimović.

Na pitanje da prokomentariše to što se samit EPZ održava u isto vreme kada se biraju najviši predstavnici EU, Joksimović odgovara da smatra da je to pre koincidencija nego loša namera sa bilo koje strane.

"Koordinacija datuma održavanja samita bila je izuzetno kompleksna zbog gustih rasporeda lidera, a pitanje izbora predsednika Evropske komisije, odnosno potvrde drugog mandata Ursule fon der Lajen je značajno i urgentno za neophodnu stabilnost EU u predstojećem periodu. Verujem da će učesnici samita sa velikim nestrpljenjem očekivati rezultate glasanja iz Strazbura, sedišta Evropskog parlamenta", ocenila je Joksimović.

Samit Evropske političke zajednice održaće se u četvrtak 18. jula u palati Blenhaim pored Londona.

Evropska politička zajednica je, kao ideja, potekla od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nastojao da stvori širi krug evropskih saveznika u različitim sferama.

Ovo je četvrti put da se samit održava, a prethodni su bili u Pragu, Kišinjevu i Granadi.