17. jul 2024 13:04

Gojković: Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi rodna ravnopravnost među prioritetima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas sa ministarkom bez portfelja zaduženom za oblast rodne ravnopravnosti Tatjanom Macurom, sa kojom se tom prilikom složila da je za bolji položaj žena u našoj zemlji neophodna primena jedinstvenih standarda na svim nivoima vlasti.

Gojković je istakla da je oblast rodne ravnopravnosti postavljena kao prioritet Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

"To je dodatni podsticaj i lokalnim samoupravama da, u okviru svojih nadležnosti, osiguraju rodnu ravnopravnost i postizanje jednakih mogućnosti na lokalnom nivou", rekla je Gojković, navodi se u saopštenju.

Gojković i Macura su se osvrnule i na odluku Ustavnog suda da privremeno obustavi primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti zbog inicijative za ocenu njegove ustavnosti u delu koji se bavi rodno senzitivnim jezikom.

Kako se navodi, tim povodom je istaknuto da okolnosti vremena svakako ostavljaju posledice na jezik, ali da je značaj ovog zakona u tome što on uređuje široku lepezu pitanja i problema koji tište žene, ali i reguliše pozicije veće vidljivosti žena gde ranije nije bilo prilike za njihovo učešće.

Tokom susreta posebno je bilo reči o saradnji nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija u ovoj oblasti na mogućnostima za ostvarivanje boljeg položaja žena i drugih posebno ranjivih kategorija građanki i građana, prevenciji vršnjačkog nasilja, sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici, te preventivnoj zaštiti ženskog zdravlja i ženskom preduzetništvu.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Ivana Krsmanović.