17. jul 2024 13:09

Održana prva javna rasprava o Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/ Đorđe Krstić

BEOGRAD - U Palati Srbija održana je danas prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski poručila je da će Srbija nakon usvajanja ovih izmena imati najveći roditeljski dodatak na Balkanu.

Đurđević Stamenkovski je naglasila da je cilj ovih izmena i dopuna jačanje podrške roditeljima koji žele da prošire porodice i unapređenje brige države o porodicama, koje su apsolutni nacionalni interes, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Ministarka Đurđević Stamenkovski je navela da su demografski podaci zabrinjavajući i da država želi da popravi demografsku sliku, kao i da su finansijski podsticaji deo rešenja u tom cilju.

Service Photo Gallery

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema rečima Đurđević Stamenkovski, otvoriće široki dijalog po ovom pitanju, sa predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti, Katedrom za demografiju Geografskog fakulteta i drugim društvenim subjektima.

Kako se navodi, cilj ovog dijaloga jeste zajednički rad na očuvanju porodičnih vrednosti i podsticanju nataliteta, poručila je Đurđević Stamenkovski.

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predstavljaju deo ukupne društvene brige o deci i doprinose poboljšanju uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, daju poseban podsticaj za rađanje dece i pružaju podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i decom sa invaliditetom, kao i deci bez roditeljskog staranja.

Javnoj raspravi u Palati Srbija prisustvovali su i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici civilnog sektora.

Drugi okrugli sto o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom biće održan 25. jula 2024. godine u Kruševcu.