18. jul 2024 17:31

Vučić: Albanac ubio Krsmanovića u terorističkom aktu, pomoći ćemo porodici

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

Vučić sa holandskim premijerom Šofom o geopolitičkim izazovima i Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je tokom boravka u Velikoj Britaniji sa premijerom Holandije Dikom Šofom razgovarao o aktuelnim geopolitičkim izazovima, situaciji na Zapadnom Balkanu i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Vičić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je tokom razgovora aakcenat stavljen na značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu, vladavinu prava i razvoj demokratije u Srbiji.

"Istakao sam potencijal za jačanje privredne saradnje, investicionih i trgovinskih odnosa naše zemlje i Kraljevine Holandije i pozvao novog holandskog premijera da poseti Srbiju, kako bismo nastavili razgovore i potvrdili dalje jačanje partnerskih odnosa dve zemlje", napisao je Vučić.

Service Photo Gallery

Predsednik Srbije je danas u Velikoj Britasniji učestvovao na samitu Evropske političke zajednice.

Vučić: Dobro je što je Fon der Lajen izabrana, sa njom mogu da se rešavaju problemi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobro što je Ursula fon der Lajen izabrana ponovo na funkciju predsednice Evropske komisije ističući da sa njom mogu da se rešavaju problemi.

"Dobro je da je Fon der Lajen izabrana ponovo, to nije uvek jednostavno za Srbiju, ali ona je racionalna žena i sa njom i te kako može da se razgovara i da se zajednički rešavaju problemi", rekao je Vučić novinarima u Londonu.

Na pitanje da li je danas bilo pokušaja da se izvrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je tokom govora na panelu video "šta nam se sprema" i da to tek očekuje.

"Neće nam biti nimalo lako, naprotiv", ocenio je on.

Vučić je rekao da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i sa kandidatkinjom za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kajom Kalas.

Ocenio je da je interesantno što su na današnjem centralnom skupu govorili najuticajniji lideri, a da su ostali razgovarali na panelima, navodeći da se nikad do sada tako nešto nije dogodilo.

"Mogao je da govori samo onaj ko je veliki jastreb, ko može najizraženije da govori, da da ton celom skupu", rekao je on.

On je naveo da je bilo korisno i da je iskoristio priliku da se susretne sa "svima".

Govoreći o sutrašnjoj poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca, Vučić je rekao da nema nikve tajne po pitanju te posete već da poseta nije najavljena dok u sredu ujutru nije zvanično dogovorena.

Rekao je da će tom posetom probati da napravi najviše za našu zemlju i da zaštiti ljude.

"Lično ću da se staram i brinem, ne kažem da je sve u životu idealno, nije nikada i nije nikada lako i nikada nije jednostavno, ali ono što je za mene važno to je da mi postignemo najbolji moguć interes za naše građane", naveo je Vučić.

Vučić: Albanac ubio Krsmanovića u terorističkom aktu, pomoći ćemo porodici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Albanac u terorističkom aktu ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici i da će se učiniti sve da se pomogne porodici, ali da taj mladi život ne može da se vrati.

"Još jedanput bih da izrazim saučešće porodice Nikole Krsmanović, našeg policajca kojeg je ovaj Albanac u terorističkom aktu ubio. Ono što možemo da uradimo to je da pomognemo porodici, da izrazimo saučešće. Nažalost, taj mladi život više ne možemo da vratimo", rekao je predsednik novinarima u Londonu.

Na pitanje da li ima nove informacije o slučaju i da su neposredno pre njegovog uključenja uhapšena dva lica, rekao je da je hapšenje obavljeno i da informacije dobija od MUP-a o slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je prethodno da je u Bijeljini uhapšen osumnjičeni za transport od Preševa ka Loznici osobe koja se sumnjiči da je usmrtila jednog i ranila drugog policajca kod Loznice.

“U Bijeljini je popodne, u saradnji sa Policijom Republike Srpske, uhapšen Z.R. (39), za koga se sumnja da je organizovao transport ubice od Preševa ka Loznici", rekao je Dačić, saopšteno je iz MUP-a. Takođe, uhapšena je kao pomagač i njegova supruga I.R. u Mladenovcu

Vučić: Za tri dana majke i deca u Narodnom frontu dobiće klima uređaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je važno da majke i deca dobiju klime u roku od tri dana u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front i da u subotu mogu svi da provere da li su klime postavljene.

Govoreći o tome da ga kritikuju kako je preuzeo zakon u svoje ruke po pitanju donošenja odluke da se klime postave, Vučić je novinarima u Londonu rekao da je za njega važno da majke i deca imaju klimu, jer da se, kako je napomenuo, išlo po svim procedurama čekali bi da dobiju klimu još četiri meseca.

"I nemojte da vas lažu kad kažu da bismo mogli. Ne bismo mogli da dobijemo pre, zato što bi se jedan ponuđač protivio, tražio bi poništenje, onda bi drugi rekao da je bilo protivzakonito, pa treći..., pitanje je da li bismo i za četiri meseca sve završili. Ovako, u subotu uveče idite da vidite da li je sve u redu ili nije, a ja nemam problem sa tim da im još jednom budem kriv", rekao je predsednik. 

Vučić:Oštar govor Zelenskog protiv Orbana,potreban uravnoteženiji stav po pitanju Ukrajine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas na otvaranju Evropske političke zajednice u Londonu predsednik Ukranjine Volodimir Zelenski imao veoma oštar govor protiv mađarskog premijera Viktora Orbana koji nije imao priliku u tom trenutku da govori, kao i da je on, kao predsednik Srbije na panelu tokom samita poručio da bi trebalo da postoji malo uravnoteženiji stav po pitanju Ukrajine i Rusije.

Na pitanje da li je tačno da je bilo zapaljivih govora i da li je neko pomenuo uspostavljanje mira na otvaranju samita ili je to i dalje zaboravljena reč, Vučić je rekao:

"Nije fer da ja govorim o svemu, ali da, bio je (Zelenski) vrlo oštar govor protiv Viktora Orbana, koji nije imao priliku u tom trenutku da govori. I ono što smo mogli da čujemo od gospođe (danska premijerka Mete) Frederiksen i od britanskog premijera bilo je - Ukrajina mora da pobedi, Ukrajina mora da pobedi, Ukrajina mora da pobedi. Bar u tom prvom delu nije moglo da se čuje neko mišljenje kako i na koji način da se dođe do dijaloga i rešenja problema", rekao je Vučić.

Kako je naveo Vučić, sve je bilo - Ukrajina mora da pobedi, Rusija mora da bude poražena i to je to.

"Onda sam ja na ovom panelu rekao da bih voleo da postoji malo uravnoteženiji stav, ne po pitanju navijačkih strasti, jer ne mislim da je u pitanju fudbalska utakmica, pa i da postoji drugačiji pristup rešavanju problema i da bi to bilo dobro da se čuje, da je to smisao demokratije, a ne da svi duvamo u istu tikvu. Ali dobro, oni to tumače kao jedinstvo i ujedinjenost. Svi ljudi, pošto sam razgovarao sa bar 50 odsto evropskih lidera danas, svi znaju šta se tačno zbiva. Svi oni imaju svoje tajne službe koje ih dobro, podrobno i precizno izveštavaju o tome šta se događa na ratištu", rekao je Vučić.

Kazao je da je, kako bi se reklo, voz krenuo i svi se sklone dok ne prođe. Dodao je da nikad nije bilo tako na samitu Evropske političke zajednice.

Na pitanje novinara da li će, kao što je najavio, učesnicima samita poslati poruku da je prioritet očuvanje mira i jačanje ekonomije, Vučić je rekao da je to danas bila njegova poruka.

On je dodao i da je izabran da bi štitio interese svog naroda i svoje zemlje, a ne interese nekih drugih.

"Dve i po godine slušam kako ćemo da pokrenemo ratove, dve i po godine slušam kako sam ruski agent. Taman koliko nisam njihov agent, nisam ni ruski agent i ponosim se pozicijom Srbije koja je nezavisna zemlja", rekao je Vučić. On je istakao da je Srbija poslala veliku pomoć Ukrajini u vidu 5.000 laptopova, a da je ranije poslala veliku finansijsku podršku. "I pružili smo pomoć mnogo veću nego što su pružili oni koji nam drže pridike i predavanje", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ne želi da izvozi tenkove nigde u svetu, jer kako je istakao, mora da podiže i jača kapacitete svoje vojske.

"Ja sam izabran da bi štitio interese svog naroda i svoje zemlje, a ne bilo koga drugog", poručio je Vučić.

Vučić o izjavi Jovanovića: Fin gospodin, nemam šta da kažem, nagledao sam se junaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom izjave predsednika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da se nagledao junaka koji će nešto da ruše.

Na pitanje novinara da prokomentariše Jovanovićevu izjavu koji je rekao "da papirom koji sutra potpiše sa Olafom Šolcom može da obriše zadnjicu", Vučić je odgovorio:

"Fin gospodin, nemam šta da kažem, izgleda da je na vreme jutros bio u Savanovi (restoran u Beogradu na vodi). Dole bar ima kvalitetan vinjak, sve je to u redu, ništa posebno. Inače tih junaka koji će da ruše nešto ili ne znam šta da rade nagledao sam se u ovih 12 godina. Svake godine govore ili će sledeći Vaskrs da me sruše ili sledeći Božić, ili sledeću godinu, ili sledeće izbore. (Kažu) evo pada arhitektura, vlast, evo pada ovo, evo pada ono, to je sve u redu, ali to može i na izborima", rekao je Vučić.

Kako je zaključio, "nije to stvar nekulture, nego je vrućina, pa je (Jovanović) malo ranije morao da ode do Savanove i ništa više od toga".

"To nije veliki problem, ne, ne misli on ništa loše", rekao je Vučić.

Vučić: Imao sam mnogo dobrih sastanaka na samitu Evropske političke zajednice, očekujem posetu Markona Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na samitu Evroopske političke zajednice imao mnogo važnih i dobrih sastanaka i rekao da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o njegovoj poseti Srbiji koja će se najverovatnije dogoditi krajem avgusta ili početkom septembra.

On je novinarima rekao da je sa Makronom imao najduži sastanak i to o svim pitanjima i budućnosti Srbije, ali i da su razgovaralo o ekonomskoj, vojno-tehničkoj saradnji.

"Razgovarao sam i sa novoizabranim holandskim premijetrom koji je podučio da mu se prezime izgovara Šof, ali smo razgovarali i o planu rasta i reformskoj agendi. Razgovarao sam i sa (grčkim premijerom) Kirijakosom Micotakisom, (ukrajinskim predsednikom Volodimirom) Zelenskim i drugim liderima iz regiona i Evrope, predsednicom Švajcarske i verujem da smo obavili dobar razgovor", rekao je Vučić.

Intext service Video

Kako je pojasnio, sa Zelenskim je imao razgovor o svim bilateralnim pitanjima.

Vučić je dodao i da je razgovarao sa litvanskim premijerom, poljskim Donaldom Tuskom, sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa predsednikom Rumunije Rumenom Radevim, premijerom Malte Robertom Abelom.

"To su bili dobri i sadržajni sastanci. Razgovarao sam i sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom. Sa svima smo imali razgovore i bili su dobri, važni", rekao je Vučić.

Istakao je da je bilo zanimljivo na panelu na kome je govorio i na kome je imao priliku da kaže šta mislimo.

"Izgledalo je kao plus sastanak na kome se govorilo da Ukrajina mora da pobedi. Govorio je (britanski premijer Kir) Starmer, danska premijerka, švajcarska predsednica, Zelenski...", rekao je Vučić. 

Vučić sa Zelenskim na Samitu Evropske političke zajednice o bilateralnim pitanjima i geopolitičkoj situaciji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Ujedinjenom kraljevstvu o predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o bilateralnim pitanjima i geopolitičkoj situaciji.

"Dobar sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim o svim izazovima i važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za Evropu i svet", napisao je Vučićć na instagram nalogu @buducnostsrbijeav.

Intext service Video

On je dodao da je tokom susreta naglasio važnost obnavljanja mira i stabilnosti na celom evropskom kontinentu i ponovio da se do toga može doći samo kroz dijalog i politička rešenja.