27. jul 2024 18:05

Otvoren Prozor u EXPO 2027: Srpski olimpijci iz Beograda sa Vučićem igrali iks oks

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju Srpske kuće u Parizu i tom prilikom prvi isprobao "Prozor u EXPO 2027“ – interaktivnu, virtuelnu aktivaciju koja spaja Pariz i Beograd i odigrao popularnu igru protiv kajakaša Anđela Džombete i tekvondistkinje Tijane Bogdanović, koji su se u tom trenutku nalazili u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

"Ovo je bilo zaista jedinstveno iskustvo! Baš kao što su Olimpijske igre jedinstveno iskustvo u životu svakog sportiste. Sigurni smo da će tako biti i za tri godine u Beogradu kada budemo domaćini EXPO 2027, a posebno nas raduje to što je fokus teme ove izložbe na sportu“, složili su se naši olimpijci.

Kajakaš Anđelo Džombeto koji se sprema za put u Pariz na Olimpijske igre (OI) rekao je posle partije da mu je čast što je učestovao u igri sa predsednikom i da se rado odaziva događajima koji promovišu sport.

Intext service Video

"Ovog puta predsednik je bio bolji. Nadam se da ću ga sledeći put pobediti, kada se vratim sa OI", rekao je Džombeta.

Govoreći o OI, rekao da je da putuje u Pariz za šest dana i da je ekipa veoma nestrpljiva, kao i da je druženje poput današnjeg motivacija za OI.

On je dodao da je ekipa spremna i da je cilj da roditeljima, građanima i državi donesu medalje, kao i da je projekat Expo 2027 idealna šansa za popravljanje imidža i ugleda države.

"Bićemo u prilici da budemo domaćini velikom broju zemalja i verujem da će to biti prilika da dodatno privučemo turiste iz svih krajeva sveta. Sviđa mi se što je taj projekat povezan sa sportom i nastaviću da se rado odazivam ovakvim događajima", rekao je Džombeta.

Tekvondistkinja Tijana Bogdanović istakla je da ima ogromna očekivanja od uspeha srpskih sportista na OI i da im pruža veliku podršku.

"Biću u Srpskoj kući u Parizu i jedva čekam da odem tamo i da navijam za sve naše sportiste", rekla je Bogdanović.

Intext service Video

Govoreći o manifestaciji Expo 2027, ona je rekla je da ima velika očekivanja i da sa nestrpljenjem iščekuje da vidi kako će sve izgledati.

"Veoma mi je drago što sam deo toga, što mogu da učestvujem i što se baš u našoj zemlji održava takva manifestacija. Mislim da ćemov opravdati očekivanja i jedva čekam da vidim kako će sve to izgledati", rekla je Bogdanović.

Aktivacija "Prozor u EXPO 2027“ biće dostupna posetiocima do 8. avgusta i otvoriće specifičan prostor za igru između Pariza i Beograda i time dodatno naglasiti značaj teme specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd “Igra(j) za čovečanstvo: sport i muzika za sve”.

Jedan interaktivni prozor nalazi se u Srpskoj kući u Parizu, a drugi u Beogradu, na početku Knez Mihailove ulice. Svi posetioci Srpske kuće moći će kroz igru, pokret i zabavne igre da se takmiče sa stanovnicima i posetiocima Beograda u realnom vremenu.

"Prozor u EXPO 2027“ samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti kroz koje će projekat EXPO 2027 Beograd biti predstavljen u Srpskoj kući posetiocima iz celog sveta, tokom trajanja najveće sportske manifestacije, najavili su organizatori.

EXPO 2027 Beograd biće održan u Beogradu u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, kada se očekuje da će se tokom 92 dana trajanja manifestacije u Beogradu okupiti više od 3 miliona posetilaca, kao i predstavnici više od 120 zemalja, koje će predstaviti svoje viđenje teme izložbe.