30. jul 2024 13:06

Počasni konzul Aleksandar Nikolić: Predviđeno da će robna razmena Izraela i Srbije prevazići 170 miliona dolara

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD  - Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je Izrael visoko tehnološka superiorna nacija čak i u ratnim uslovima, što se ogleda i u saradnji sa Srbijom, istakavši da je predviđeno da će robna razmena Srbije i Izraela ova godine prevazići 170 miliona dolara.

Govoreći o situaciji u Izraelu od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo sukob Izraela i Hamasa, Nikolić je za Tanjug rekao da je 70.000 Izraelaca interno raseljeno, i da oni žive u dubini od devet kilometara od linije razgraničenja sa Libanom.

Takođe, konzul ističe da je jedan deo sredstava koja su bila predviđena za investicije u izraleski IT sektor ili inovativni eko sistem, sada usmeren negde drugde, kao i da su poremećene logističko operativne trase snabdevanja.

Intext service Video

"Interesantna je žilavost izraelske privrede. Bilo je planirano da ove godine budžetski deficit bude 1.2 odsto, on će biti blizu pet odsto, ali imajući u vidu 10 meseci ovako stravičnog rata i razaranja, to nas upućuje na ono šta znači biti visoko tehnološka superiorna nacija sa tolikom konekcijom u svetu", naveo je on.

Nikolić kaže da se ta žilavost izraelske privrede ogleda i u saradnji sa Srbijom kako u umrežavanju inovativnih eko sistema, tako i direktnim investicijama iz Izraela u Srbiju koje su premašile četiri milijarde dolara poslednjih 20 godina.

Intext service Video

Istakao je da je ove godine predviđeno da robna razmena Izraela i Srbije, koja je pre tri godine bila 64 miliona dolara, prevaziđe 170 miliona dolara.

Iako je situacija u Izraelu nakon 7. oktobra dosta relaksiranija, Nikolić kaže da je broj srpskih državljana, koji nisu dvojni državljani, danas neuporedivo manji, istakavši da je ambasada Srbije u Izraelu u stalnom kotanktu sa njima.

Intext service Video

Dodaje da pored diretknih letova Beograd-Tel Aviv, granični prelazi sa Egiptom putem Sinaja, i sa Jordanom su otvoreni tako svi oni koji imaju potrebu da napuste Izrael to mogu da urade.