24. januar 2023 14:12

Gervala: Predlog o Zajednici srpskih opština je "mrtav", to se neće desiti

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

PRIŠTINA - Ministarka privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je da je predlog o Zajednici srpskih opština "mrtav", jer je, prema njenim rečima, ustavni sud u Prištini utvrdio da 23 člana sporazuma o ZSO nisu u skladu sa takozvanim kosovskim ustavom.

"Beograd priča o Zajednici, ali ovaj predlog je mrtav i ne može da se oživi. Ustavni sud je odlučio da ne može doći do stvaranja Zajednice. Nije moguće naći vladu u demokratskom svetu koja je spremna da sprovede nešto što krši njen ustav", rekao je Gervala u intervjuu za estonski javni servis "ERR".

Kako navodi "Reporteri", za Gervalu je jednonacionalno udruživanje, koje Srbija traži, rešenje iz 19. veka, ali ona dodaje da je Priština spremna da razgovara o pravima manjina ako zvanični Beograd pristane da razgovara na isti način o albanskoj manjini u Srbiji.

"Za nas nije problem da Srbima damo ista prava koja Srbija daje svojim manjinama. Trenutno garantujemo veća prava manjinama nego bilo kome drugom u regionu", dodala je ona.

Govoreći o zahtevu Srbije da ZSO ima izvršna ovlašćenja, Gervala je kao primer navela Bosnu i Hercegovinu, koja se, prema njenim rečima, pretvorila u nefunkcionalnu državu jer je srpski entitet u BiH dobio takvu izvršnu vlast.

"Ovako nešto nećemo raditi na Kosovu. Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu zemlju i čine je nefunkcionalnom neće se desiti", istakla je Gervala.