2. avgust 2024 15:33

Vučić: Srbija i Severna Makedonija razvijaće najbliže odnose i međusobno se podržavati

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

VRANJE - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predsednicom Severne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom da je uveren da će dve zemlje razvijati najbliže moguće odnose, kao i da će te odnose graditi pažljivo, uz međusobno poštovanje.

"Naša ekonomska trgovinska razmena je bila na 1,75 milijardi (evra), uveren sam da već u naredne dve godine možemo da idemo preko dve milijarde evra razmene i još mnogo toga zajednički da uradimo, do toga da se međusobno podržavamo, ne samo kroz inicijativu Otvoreni Balkani, već svuda i u svim međunarodnim forumima, organizacijama, institucijama", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa predsednicom Severne Makedonije, a posle obilaska manastira Sveti Prohor Pčinjski.

On je dodao da je predsednici Severne Makedonije čestitao izbornu pobedu i naveo da će je zamoliti da do kraja godine dođe u prvu zvaničnu posetu Beogradu.

Service Photo Gallery

Vučić je rekao da je sa delegacijom Severne Makedonije razgovarano i o izgradnji deonica pruge do Soluna koje idu kroz dve zemlje, čiji završetak bi bio, kako je ocenio, koristan za obe strane.

Srbija i Severna Makedonija mogu mnogo da ponude u sektoru vinogradarstva i turizma

Predsednik Srbije danas je u društvu predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove bio na ručku u vinariji Aleksić, a kako je naveo, to je bila prilika da joj predstavi odlična vina koja ima Srbija kao i da razgovraju o zajedničkim mogućnostima u sektoru vinogradarstva i turizma u kojoj obe zemlje imaju mnogo toga da ponude svima.

"Sa neskrivenim ponosom sam predsednici predstavio odlična vina koja Srbija može da ponudi. Ručak u autentičnom ambijentu vinarije Aleksić bio je prilika za neformalne razgovore i degustaciju vrhunskih vina iz njihovog podruma", naveo je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Sa dragom gošćom i domaćinima, je kako je dodao, razgovarao o zajedničkim mogućnostima u sektoru vinogradarstva i turizma.

"Uveren sam da Srbija i Severna Makedonija u tim oblastima svima mogu mnogo da ponude", naglasio je predsednik i ujedno zahvalio porodici Aleksić na gostoprimstvu i na tome što na najbolji mogući način predstavljaju našu zemlju.

Vučić i Siljanovska Davkova obišli manastir Prohor Pčinjski, usledio razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova obišli su danas manastir Svetog prohora Pčinjskog posle čega je usledio razgovor dvoje zvaničnika.

Kako je najavljeno u programu radne posete, posle razgovora predviđeno je obraćanje Vučića i predsednice Severne Makedonije.

Vučić je nedavno rekao da će ovo biti prilika za dodatno učvršćivanje veza između naša dva naroda kao i da se konkretizuju neki od planova koji saradnju podići na viši nivo.

Intext service Video

Vučić dočekao Siljanovsku Davkovu u manastiru Prohor Pčinjski

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je danas u manastiru Prohor Pčinjski predsednicu Severne Makedonije Gordanu Siljanovsku Davkovu koja boravi u radnoj poseti Srbiji.

Siljanovsku Davkovu su zajedno sa Vučićem dočekali ministar kulture Nikola Selaković kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

U delegaciji koju predvodi makedonska predsednica nalazi se i potpredsednica Sobranja Vesna Bendevska, potpredsednik Vlade i ministar za odnose sa zajednicama Ivan Stoilković, kao i ambasador Makedonije u Srbiji Nikola Tupančeski, kao i mitropolit kumanovsko - osogovski Grigorij.

Kako je najavljeno u programu radne posete, posle obilaska Crkve Svetog Prohora Pčinjskog, u 12.30 predviđen je sastanak predsednice Severne Makedonije sa predsednikom Vučićem, a zatim njihovo obraćanje.

Intext service Video

Vučić i Siljanovska Davkova u poseti manastiru, dočekao ih veliki broj građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova obišli su danas manastir Svetog Prohora Pčinjskog, gde ih je dočekao veliki broj građana.

Siljanovska Davkova je položila cveće ispred Spomen-ploče prvom zasedanju ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije), koje je na današnji dan pre 80 godina održano u manastiru Sv. Prohor Pčinjski.

Okupljeni građani su u razgovoru sa predsednikom ispred manastira rekli da imaju probleme sa neasfaltiranim lokalnim putevima u više sela, na šta je predsednik odgovorio da će država rešiti probleme sa putevima.

"Pedeset godina ništa nije rađeno, sad tražite od mene", odgovorio je Vučić i rekao građanima da daju njegovom timu konkretne podatke o problemima.

Ova poseta je odlična prilika za jačanje partnerstva

Aleksandar Vučić poželeo je dobrodošlicu predsednici Republike Severne Makedonije Gordani Siljanovskoj Davkovoj, koju je dočekao u manastiru Prohor Pčinjski i istakao da ova poseta predstavlja odličnu priliku za jačanje partnerstva i afirmaciju zajedničkih vrednosti Srbije i Sverne Makedonije u cilju napretka i razvoja celog regiona.

"Manastir Sveti Prohor Pčinjski je najbolje mesto za ovaj susret, jer simbolizuje sponu između Srbije i Severne Makedonije, ukorenjenu u zajedničkoj tradiciji, kulturi i izazovnim istorijskim okolnostima koje su oblikovale identitete naših naroda. Upravo je i Ilindan, odnosno Ilinden, još jedna dodirna tačka na kojoj treba da temeljimo dalje povezivanje naših dveju zemalja", napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je zahvalio i arhiepiskopu i mitropolitu vranjskom Pahomiju i igumanu manastira arhimandritu Metodiju, na, kako je naveo, "srdačnom dočeku i izuzetnom gostoprimstvu u ovoj velikoj svetinji, koja gotovo hiljadu godina predstavlja mesto okupljanja, povezivanja i duhovne obnove".

Nakon obilaska manastira usledio je razgovor dvoje predsednika, nakon koga će se obratiti medijima.

Davkova: Srbija i Severna Makedonija imaju odlične odnose, pomažemo jedni drugima

Predsednica Republike Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da je izuzetno zadovoljna današnjom posetom Sribiji i susretom sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da dve zemlje imaju odlične dobrosusedske odnose iza kojih stoji želja za solidarnošću.

"Kao što znate, veliki sam zagovornik regionalne saradnje. Uverena sam da ako se ne razumemo, ako ne pomažemo jedni drugima, ne možemo očekivati da nas drugi razumeju. Zato treba da uradimo svoj deo posla, da rešavamo probleme među sobom, da ne dozvolimo drugima da to rešavaju", rekla je Davkova u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Vučićem i obilaska manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Ona je dodala da je oduševljena gostoprimstvom i da je za nju ova poseta izuzetno značajna.

"Zaista ne mogu da zaboravim ovaj trenutak, mnogo mi znači. Već je pomenuto da ovaj dan za nas nije običan praznik, jer je to dan stvaranja Antifašističkog veća, nacionalnog oslobođenja Makedonije", rekla je Davkova.