3. avgust 2024 13:24

Dejan Ristić: Prvi avgustovski dani u više epoha za nas bili veoma teški

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić izjavio je danas da su prvi avgustovski dani u više epoha za nas bili veoma teški i tragični i da zato treba da pokažemo dodatnu odgovornost i budemo dostojanstveni i plemeniti potomci svojih predaka.

On je za TV Prva rekao da zbog toga treba da insistiramo na miru, toleranciji i suživotu, odnosno istinskim civilizacijskim vrednostima.

Ristić je, povodom današnjeg obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995., naveo da su ovo dani u godini koji su dani tuge i sećanja.

"To je dan kada se sećamo žrtava te takozvane vojno policijske operacije, a tako kažem jer je u pitanju operacija koja je imala za cilj da se sa teritorije jedne države eliminiše prisustvo pripadnika neželjenog naroda. To govorim kao neko ko se 25 godina bavi kulturom, posebno kulturom sećanja", dodao je on.

Prema rečima Ristića, akcija "Oluja" je događaj koji u sebi sadrži elemente genocida i to je nasilan progon neželjenog naroda, u ovom slučaju srpskog naroda, uz ogoman broj stradalih i ranjenih, kao i porušenih objekata i svetinja Srpske pravoslavne crkve.

"Zato su prvi avgustovski dani dani za podsećanje i odlučnost da gradimo mir i insistiramo na suživotu i ravnopravnosti i na objektivnom sagledavanju prošlosti", smatra Ristić.

U Loznici će danas biti obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, a u kojoj je skoro 2.000 Srba ubijeno, a 220.000 proterano.